Blog

WooCommerce Srbija – WooCommerce Svet

13. 12. 2021. | Shop

Kada je reč o internet prodaji, bar u domenu mogućnosti, Srbija je deo sveta. Sve što se dešava u najrazvijenijim zemljama od SAD do Japana, možete imati i vi, istog trenutka, bez kašnjenja i čekanja. Sve što imaju oni, imamo i mi. Otud i naslov WooCommerce Srbija – WooCommerce Svet.

To danas zvuči tako normalno. Ipak, do nedavno je Srbija morala da čeka, nekad duže nekada ne toliko dugo, ali je morala da čeka. Posebno nove tehnologije, posebno inovacije u trgovini. Pošto se svet radikalno ubrzao i naša percepcija protoka vremena se promenila pa nam se čini da je prošlo pet godina, a zapravo govorimo o nečemu od prošle godine.

Izrada internet prodavnica u WooCommerce sistemu

Danas možete dobiti prodavnicu na internetu i ponuditi vaše produkte celom svetu. I sve novine možete implementirati u istom trenutku kada se ponude na internet tržištu.

Naravno reč je o sistemu za internet prodaju koji se zove WooCommerce, a zajedno s WordPress-om čini idealnu kombinaciju za izradu radnje na internetu. Bitno je da je ceo sistem besplatan. Bar je besplatna osnovna verzija. Sve komplikovane i sofisticirane delove šopa morate raditi alatima koji se plaćaju. Ipak, u celini, čak i sa tim plaćenim dodacima prodavnicu možete dobiti jeftino.

Ako nemate vremena ili jednostavno ne želite da se bavite izradom šopa morate izdvojiti i nešto novca da vam se sve to napravi i da se postave vaši proizvodi u prodavnicu. Tu se WooCommerce Srbija razlikuje od WooCommerce sveta i to u korist vlasnika prodavnice. Naime, izrada prodavnice je kod nas višestruko jeftinija. Tu smo u velikoj prednosti u odnosu na razvijene zemlje, pre svega na zapadu. S druge strane, tamo su veliki troškovi kao i zarada pa se na kraju sve nekako izjednači.

WooCommerce ili samo Woo je najkorišćeniji sistem za prodaju na internetu, a napravljen je tako da se može prodavati sve što možete zamisliti, kako vole da kažu: može se prodavati sve što ima cenu. Drugim rečima, možete prodavati fizičku robu, virtualne proizvode, video-audio radove, umetnička dela, razne usluge, booking (sve što se može rezervisati), avionske karte… Shvatili ste, možete prodavati sve. WooCommerce vam omogućava, ako to želite, da ne prodajete ništa konkretno, već da napravite praznu radnju, koja je dobro vidljiva u pretraživačima pa onda drugim preduzetnicima koji imaju šta da prodaju, iznajmljujete „prostor“ u vašoj radnji. Kao da imate šoping mol za neograničen broj prodavnica. Možete prodavati samo jednu vrstu robe ili usluga, a možete napraviti i svaštaru, gde će kupci pronaći sve, od igle do lokomotive, nešto po principu Ali Expresa.

Dakle, Woo je fleksibilna platforma – može se lako i brzo prilagoditi vašim potrebama – kako u pogledu funkcionalnosti, tako i dizajnerski. Sistem vam, takođe, omogućava da u nekoliko klikova odredite popuste za sve proizvode, kao i za grupe i pojedine proizvode, a možete ponuditi i kupone s popustima vernim kupcima. Woo vam pruža mogućnost da na naslovnoj strani, praktično izlogu radnje, istaknete proizvode koje želite da prodate pre drugih, kao i da napravite grupe proizvoda pod jednom cenom, nešto kao paket.

Internet marketing

Ovo su samo od neke od mogućnosti, izbor je praktično neograničen. Druga velika prednost je marketing. WooCommerc i WordPress su platforme na kojima možete realizovati veliki broj različitih marketinških ideja, to vam omogućavaju mnogobrojni kanali: Facebook Ads, Newsletter, Google Listings & Ads, Third-party marketplaces, Google Merchant Center…

Sistemi za plaćanje

Ističemo i raznovrsne sisteme za plaćanje koje možete povezati sa našim sistemom. Najjednostavnije je namestiti sistem za plaćanje pouzećem (plaća se kada se dobije roba), potom slede kompleksniji sistemi: plaćanje karticama, Apple Pay, Amazon Pay… Sistema možda ima i previše. Ceo spisak možete pogledati ovde.

WooCommerce je idealno rešenje za testiranje proizvoda ili usluga. Pošto se relativno lako, jeftino i brzo može napraviti možete videti da li se nešto prodaje ili ne, odnosno, da li je tržištu potrebna roba koju vi želite da ponudite. Ako ima zainteresovanih onda se bacite na pravljenje velikog šopa. Ako ne, niste potrošili mnogo novca i resursa.

WooCommerce Srbija i WooCommerce Svet - potrošačka korpa u jednoj aplikaciji.

WooCommerce mane i izrada custom web shopa

Na kraju ćemo reći i par reči o manama sistema. Ne možemo tačno reći koliko proizvoda može podneti, ali nema sumnje da će početi da „štuca“ (neće raditi brzo, teško će se učitavati, praviće probleme prilikom ubacivanje novih proizvoda). Nekoliko hiljada proizvoda već može biti problem. A kada treba da se ubaci nekoliko desetina ili čak nekoliko hiljada proizvoda ne preporučujemo Woo, već custom web shop koji ćete napraviti, unikatni sistem napravljen za određeni biznis. Lava Net klijentima, koji nemaju mnogo proizvoda, nudimo Woo, a za sve druge pravimo shop specijalno za njih. Jedan od poslednjih primera za custom web shop je sajt Autoelement. U tom šopu je trenutno kupcima na raspolaganju čak 108.296 proizvoda. WooCommerce to ne bi podneo.

Pročitajte ovde šta vam je potrebno da biste započeli proces izrade internet prodavnice.

Zakažite konsultacije i vidite šta odgovara vašem biznisu: WooCommerce web shop ili custom web shop.

Dragan Stojanović

Možda će vas i ovo zanimati

Custom shop

Custom shop za ozbiljne biznise je ekskluzivni Lava Net proizvod. Namenjen je vlasnicima biznisa koji prodaju veliki broj proizvoda i žele potpunu kontrolu prodaje na internetu. Zakažite besplatne konsultacije.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet