Blog

Teror izbora – Kako ne poludeti, a biti informisan

10. 03. 2023. | Ostalo, Sajtovi

TAGOVI: Internet

Ogromna količina informacija može da preplavljuje i zatrpa sve. Teror izbora pogađa, kako korisnike koji redovno koriste internet, tako i povremene korisnike, one koji traže samo malo zabave ili „ubijaju vreme“ uz kompjuter ili telefon. Marketinške agencije i veštačke inteligencije će vas zatrpati ponudama. Toliko da na kraju nećete znati šta da izaberete, već ćete samo leteti naokolo. Mnogi se često pitaju kako koristiti internet pored svih bitnih i nebitnih informacija.

Problem savremenog doba: zatrpavanje informacijama

Isti taj problem, samo na daleko manjem nivou, prati nas kada uđemo u supermarket ili šoping mol. Nije lako izabrati čokoladu ili pastu za zube u marketu ili butik u kome ćete kupiti majicu, a i kada se odlučite za jedan od hiljadu butika, dočekaće vas bezbroj majica… Ipak, nekakav se sistem može uspostaviti, jednostavno odlučite da kupujete jednu pastu i jednu čokoladu. Ili, odlučite da kupujete samo u jednom butiku i to majicu bez ikakvih oznaka, uvek belu, recimo. Na internetu nije lako uspostaviti ovakav sistem.

Na internetu se sve tako brzo menja da vam sam sistem ne dozvoljava da napravite sistem. Jedna od posledica skoro neograničenog izbora jeste strah da ćete nešto propustiti. Da nešto neće kupiti, da nećete dobiti informaciju, da nećete nešto znati, da ćete ispasti glupi u društvu jer samo vi niste videli neki mim…

Prvo rešenje koje vam može pasti na pamet je ekstremno – baci sve i idi u šumu. Ipak, ne može se živeti van sveta. Kako onda živeti u takvom svetu, koristiti sve prednosti modernog doba, a ne podleći teroru izbora?

Kako koristiti internet postavljanjem pravila?

Odgovor se krije u postavljanju pravila. Upravo će vas pravila braniti od terora. Pravilima ćete naučiti kako ispravno koristiti internet. Što su vam  kriterijumi fluidniji, propustljivi, slabi i nejasni, to će vas više napadati i izluđivati. Kriterijumi su povezani sa samim „konzumiranjem“ internet sadržaja. Ako sve radite brzo, nemate živaca, hoćete da dobijete što više informacija za što kraće vreme, čitate samo naslove, ne udubljujete se i ne tumačite to što ste zapravo tražili, vi ćete biti prave žrtve terora izbora.

Ceo sistem je napravljen jer je bilo toliko takvih konzumenata da je duh mogao biti pušten iz boce. Znate ono – nije problem u zlu, već u dobrim ljudima koji ga nisu sprečili, iz ovih ili onih razloga. Isto je sa terorom izbora. Ako niko ne klikne na svaku glupost koja se nudi, glupost će nestati u bespućima mreže. Ako svi hrle da vide, dele, komentarišu ona će se, kao virus, razmnožavati i širiti, težiće beskonačnosti.

Uz sve navedeno, internet i beskonačnost informacija, igrica, društvenih mreža nosi sa sobom i problem zavisnosti od istog.

Rešenje je dakle u uvođenju pravila. Evo nekih pravila koja vam mogu pomoći da budete informisani, a da ne poludite:

  1. Zašto sada ovo radim
  2. Ugasite notifikacije
  3. Odredite u kom periodu gledate mejlove
  4. Birajte sajtove sa što manje reklama
  5. Birajte sajtove sa što više teksta
  6. Idite u net kupovinu samo ako tačno znate šta hoćete da kupite
  7. Uvek proveravajte informacije na više izvora
  8. Ne držite sva jaja u istoj korpi
  9. Pronađite autore kojima verujete, koji vas nisu izneverili
  10. Platite nekome nešto

1. Zašto sada ovo radim

Prvo pravilo je zapravo odgovor na pitanje koje postavljate sebi: zašto sada ovo radim. Zašto sam upalio kompjuter ili uzeo mobilni u ruku. Ako nema jasnog odgovora onda su velike šanse da će se gubiti vreme, a to znači da će se uveliko raditi na tome da se uveća teror izbora.

2. Ugasite notifikacije

Drugo pravilo je jednostavno. Ugasite notifikacije na telefonu, laptopu, kompjuteru. Ništa nećete propustiti, samo će vam zagorčati život. Odvešće vas tamo gde ne želite da idete, a to samo znači da će vam proširiti mogućnost izbora. Nervoza je garantovana.

3. Odredite u kom periodu gledate mejlove

Pošto ste ugasili notifikacije neće znati kada vam je stigao novi mejl. I ne morate. Ništa se neće dogoditi ako iste sekunde ne vidite ko i šta piše. Ako je hitno, već će vas naći. Da ne biste bili rob softvera odredite vreme kada gledate mejlove. Recimo, jednom ujutru, jednom u podne i jednom pred kraj radnog vremena.

4. Birajte sajtove sa što manje reklama

Sajtovi koji su pretrpani reklamama ne obavljaju osnovnu funkciju – da vas informišu, da vas nešto nauče, već da vas nerviraju, da probaju nešto i da vam ponude još mnogo izbora. Zato ih treba izbegavati. Pronađite manje agresivne alternative.

5. Birajte sajtove sa što više teksta

Ako se autor potrudio da napiše tekst od sedam ili osam stranica manje su šanse da hoće nešto da vam podvali. Njegov glavni cilj je da se tekst pročita pa vas neće opterećivati svim i svačim, jer će vam to smetati da radite ono što treba da radite – da čitate. Sajtovi s malo teksta, bombastičnim naslovom i obaveznim dodatkom – šokantno, foto, video, uglavnom hoće da vam prodaju nešto, a ne da vas informišu.

6. Idite u net kupovinu samo ako tačno znate šta hoćete da kupite

Ubijanje vremena na izrazito komercijalnim sajtovima nije najbolje za vaše internet zdravlje. Kliktanje po bespućima prodavnica koje prodaju robu koja vas zapravo ne zanima je pogubno. Teror izbora će biti baš to – teror. Uz to će vas pratiti dosadne reklame, bezmalo svuda. I to za proizvode koje ni ne planirate da kupite.

7. Uvek proveravajte informacije na više izvora

Čitanje istih vesti na više sajtova je vrlo korisno. Prvo jer vas tera da razvijete kritičko mišljenje. Drugo, tačno ćete znati ko laže i zašto. Možda i nećete saznati istinu, ali nećete nekritički progutati laž. Nije bitno da li je neko namerno slagao ili je samo preneo laž, nesvestan šta je uradio. Vi ste žrtva podvale kako god da okrenete. Zato proveravajte vesti.

8. Ne držite sva jaja u istoj korpi

Internet ne sme biti jedini izvor informisanja. Čitajte knjige, kupite novine, gledajte predstave, idite u bioskop, idite na promocije knjiga, pričajte s ljudima (uživo!).

9. Pronađite autore kojima verujete, koji vas nisu izneverili

Ovo je dugotrajan proces. Izaberite jednog autora, čitajte ga redovno, sačuvajte njegove tekstove. Pročitajte ih za šest meseci i godinu dana. Istražite malo teme kojima se bavio. Kada sve to uradite tačno ćete znati da je to čovek od poverenja. Znaćete da li laže, da li namešta činjenice kako mu odgovara, da li je manipulator, da li je grešio više nego što je prihvatljivo. Na kraju, posle toliko vremena i čitanja ćete poznavati tu osobu. Znaćete da joj možete verovati. Ovo jeste dug proces, ali vam obezbeđuje ne samo proverene informacije, nego i pošteno tumačenje događaja. I što je najvažnije, štiti vas od terora.

10. Platite nekome nešto

Preplatite se na neke novine. Donirajte donosioce informacija. Kupite PDF verziju časopisa. Ljudi koji vam daju informacije moraju da žive od nečega. Ako ih vi ne bude plaćali, platiće ih neko drugi, ali ne da bi vas informisali, već da bi manipulisali s vama.

Dragan Stojanović

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet