Blog

Studija slučaja – Gamarde, francuska organska kozmetika

25. 02. 2022. | Sajtovi, SEO, Shop

Kada smo dobili zadatak da uradimo novi sajt za klijenta (zastupnik za Srbiju francuske kompanije Gamarde Soins Bio Dermatologiques – organska kozmetika sto posto proizvedena u Francuskoj) našli smo se na nepoznatom terenu. Reč „Gamarde“ nismo ni čuli. Razlog je jednostavan, ta kompanija nije prodavala svoje proizvode na našem tržištu. Tako smo započeli, kao deo tima zaduženog za internet prezentaciju i marketing, proces građenja brenda od nule. To je dragoceno iskustvo s obzirom da do tada nismo radili kozmetiku, nismo gradili priču stranog brenda od nule, na tržištu koje ga ne poznaje, i nismo mnogo toga znali o ciljnoj grupi. Drugim rečima, čekao nas je ozbiljan i odgovoran posao. To znači da je pritisak bio velik jer nismo znali da li ćemo uspešno rešiti sve probleme.

Izrada naslovne stranice

Čim smo počeli da radimo – da pravimo naslovnu stranicu sajta – upali smo u probleme. Ne tehničke, već međuljudske. Vlasnik nije razumeo nas – mi nismo razumeli vlasnika. On je uložio novac u ovaj posao, mi smo hteli da uradimo najbolju moguću naslovnu stranu za dalji rad. Tu je došlo do sudara. Bili smo na ivici da na samom počeku prekinemo saradnju. Svi su bili nervozni, svi su hteli da se njihove želje i vizija ispune na toj jednoj stranici.

Saradnja, međutim, nije prekinuta, strasti su se smirile, uspeli smo da dođemo do kompromisa. Napravili smo famoznu naslovnu stranicu: mi smo bili zadovoljni jer smo postigli to što smo smatrali da je neophodno da bi zadovoljili naše standarde, a i vlasnik je bio zadovoljan izgledom i funkcionalnim rešenjima.

Izrada unutrašnjih stranica

Potom je usledio proces izrade unutrašnjih stranica. To smo uspeli da uradimo relativno lako i bez problema. Ne računam vreme provedeno na učenje, razumevanje celog posla i donošenje mnogobrojnih odluka.

Izrada web shopa

Nakon toga je usledio još jedan komplikovan proces izrade internet prodavnice (web shopa). Tačnije, komplikovan je bio proces unošenja velikog broja proizvoda. Trebalo je sve uskladiti s francuskim izvorom (proizvođačem). Morali smo da rešavamo problem s fotografijama samih proizvoda (kvalitet i veličina), ali je to nekako rešeno zahvaljujući dogovorima sa proizvođačima. Na kraju smo sve podatke uneli u eksel, sve je nekoliko puta provereno i kada smo dobili sva zelena svetla tabelu smo uvezli u sistem. Prodavnica je mogla da bude otvorena.

Posle mnogo stresa i skoro pa prekida saradnje projekat je bio završen. Kupljen je domen, napravljen sajt, nameštena prodavnica, ubačeni svi proizvodi. Dakle – kraj. Međutim, ispostavilo se da je to bio početak.

Ilustracija stranica Gamarde organske kozmetike u knjižnoj formi.

Integracija sistema za plaćanje karticama

Odmah smo krenuli na novi posao: integraciju sistema za plaćanje karticama. To je velika korist za firmu, a i kupci sve više tako plaćaju jer ne moraju da čekaju poštara s kešom u rukama. Iako zvuči jednostavno to je dugotrajan posao. Naime, banke rade nekoliko revizija i zahtevaju od nas (koji radimo integraciju) da sve bude po strogim pravilima, a ima ih možda i previše (od veličine slika kartica, do svakog slova u tekstovima, na dugmadima…). Integracija traje i po nekoliko meseci, a sve to zna biti iscrpljujuće.

Marketing za web shop, kuponi i popusti

Usledilo je postavljanje i podešavanje marketinških alata, a potom i još jedan posao koji zahteva konstantan rad: popusti i kuponi. To je čitav sistem sa unutrašnjom logikom i raznim mogućim rešenjima. Na sajtu Gamarde smo pravili sistem koji svim proizvodima spušta cenu za određeni procenat. Da ne bi to radili za svaki produkt pojedinačno sada snižavamo cene svim proizvodima ili svim proizvodima u jednoj kategoriji i to u dva klika.

Optimizacija sajta za pretraživače

Kada je sistem počeo da radi i kada su posetioci počeli da kupuju proizvode počeli smo da radimo najdelikatniji deo posla: optimizaciju sajta za pretraživače, čuveni SEO. Napravili blog i naravno počeli smo da pišemo tekstove.

Ovaj projekat je bio drugačiji od ostalih jer smo krenuli od nule, od apsolutne nule. Nije bilo nikakvog sajta pre nas, sajta koji je mogao privući bar neki saobraćaj, nije bilo brenda, niko ili samo manjina koja prati tu oblast ili je povezana s Francuskom, kao uostalom ni mi, nije ni znao za ime Gamarde. Dakle, sve je bilo na nama. Nije bilo izgovora, niti smo mogli da se oslonimo na ranije rezultate. Bila je to prilika da se testiramo.

Početak nije obećavao, niti je bilo posetilaca, niti rejtinga, niti nas je bilo u pretragama, barem ne na prvih 50 mesta, a to je liga u kojoj se nešto igra. Dakle, tavorili smo u beton ligi. A onda smo polako počeli da rastemo. Skromno, ali da rastemo. Pisali smo tekstove, smišljali opise i naslove koji se pojavljuju u pretragama. Na kraju smo uspeli da se probijemo na prvu stranu s nekoliko fraza.

SEO rezultati

Danas smo negde na pola puta do cilja. Ima još dosta posla. Ali smo sigurni da ćemo postići uspeh. Trenutno imamo 5 ključnih fraza na prvih pet mesta u Google pretrazi, kao i 6 fraza na prvih 10 mesta. U odnosu na 12 konkurenata koje pratimo, probili smo se na četvrto mesto. Trenutno ga delimo sa DM-om. Očekujemo da ih uskoro preteknemo.

Cilj

Cilj nam je, naravno, da izbijemo na prvo mesto i da sa što više reči dominiramo na prvoj strani. Za sada imamo dve prve pozicije na mreži. Ako pratite ovu oblast, kozmetiku, očekujte nas s još više ključnih fraza na prvom mestu.

Stoga ako želite da vaš biznis bude prisutan online, imate proizvode ili usluge koje mogu da se prodaju na internetu, zakažite besplatne konsultacije i započnite proces rasta profita. I vašeg i našeg.

Dragan Stojanović

Možda će vas i ovo zanimati

Custom shop

Custom shop za ozbiljne biznise je ekskluzivni Lava Net proizvod. Namenjen je vlasnicima biznisa koji prodaju veliki broj proizvoda i žele potpunu kontrolu prodaje na internetu. Zakažite besplatne konsultacije.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet