Blog

Šta sajt čini sajtom

22. 07. 2022. | Sajtovi

Bez obzira na to šta poručuje, predstavlja, nudi ili prodaje, svaki sajt treba da ima header i footer, početnu (naslovna stranica ili front page), kontakt i o nama stranicu. Poželjno bi bilo imati i stranicu/e koje detaljnije opisuju usluge koje se nude (ukoliko je to svrha određenog sajta), ali i ne mora ukoliko kompanija koja se predstavlja sajtom ne želi da prodaje svoje usluge već samo da se predstave online, da na internetu imaju nešto slično elektronskoj vizit kartici (samo nekoliko kratkih informacija o kompaniji i kontakt podatke).

Takođe ovaj skup web stranica, čiji je sadržaj povezan linkovima, mora da ima zajednički domen i da bude objavljen na serveru.

Sve ovo su minimalni uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi sajt bio sajt. U nastavku teksta ćemo malo detaljnije opisati/objasniti šta su header i footer, šta znači da je sadržaj povezan linkovima, šta znači imati zajednički domen i biti objavljen/podignut na serveru.

Header i footer

Zaglavlje i podnožje bi rekli na srpskom, umesto header i footer. To su delovi sajta koji su isti na svakoj stranici i nalaze se na svim stranicama. U sebi sadrže najvažnije informacije na sajtu. U zaglavlju (header) se nalazi meni ili navigacija pomoću koje se korisnik kreće kroz sajt. Pomoću navigacije korisnik treba da bude u mogućnosti da dođe do svake stranice na sajtu. Zato se u meniju nalazi spisak svih stranica sajta. Pored ovog spiska u zaglavlju se nalazi još i logo kompanije, možda ikonice za socijalne mreže, mejl i broj telefona (najčešće su u samom vrhu stranice, tzv. top nav bar) i ikona za pretragu sajta.

U podnožju (footer) se nalaze kontakt podaci i najvažnije informacije, linkovi ka najbitnijim stranicama, logo, ponekad poziv za Newsletter, poslednje objave sa društvenih mreža, i u samom dnu stranice Copyrights, autorska prava, ime web agencije koja je napravila sajt (ime je najčešće link na koji kada kliknete, vas vodi na sajt dotične web agencije), ikonice za socijalne mreže.

U dnu svake stranice često iskaču i tzv. plutajući delovi footer-a, koje najčešće možete da isključite (uklonite sa ekrana nakon što pročitate informaciju/ponudu i slično) klikom na znak x (iks) ili će se sami ukloniti nakon što se desi određena akcija. To su najčešće:

  • dugme za Povratak na vrh stranice (ono će samo nestati u trenutku kada korisnik bude pri vrhu stranice, najčešće ne možete sami da ga isključite)
  • obaveštenje o kolačićima (Cookie settings)
  • oblačić za live chat (razgovor uživo) sa korisničkom službom kompanije čiji sajt gledate
  • na internet prodavnicama može da iskoči obaveštenje koji proizvod je kupljen u poslednjih pola sata (tako korisnik sajta/eshopa ima uvid u to šta drugi kupuju ovde, šta je trend)
Sajt prikazan na ekranu lap topa sa prikazom zaglavlja (header-a).

Search (pretraži)

Search (pretraži) ikona je veoma važan alat koji posetiocima vašeg sajta olakšava pretragu i omogućava brzo pronalaženje validnih, kompetentnih informacija. Preporuka je da svaki sajt ima ovu ikonu u navigaciji. Posebno internet prodavnice i informativni portali, sajtovi koji objavljuju mnogo postova.

Sadržaj sajta je povezan linkovima

Sadržaj sajta čine informacije, slike, video zapisi i tekstovi. I svaki ovaj deo može biti međusobno povezan sa drugim delovima. Pomoću linkova. To na primer znači da klik na neku fotografiju može da vas prebaci na neki drugi sadržaj, drugu stranicu ili sajt, da vas odvede na download nekog dokumenta/fajla.

U navigaciji, u gore pomenutom zaglavlju (header) klik na svako ime/naziv stranice će vas odvesti/prebaciti na tu drugu stranicu. Zato se header nalazi na svakoj stranici, u vrhu i na svakoj je isti. Jer svrha sajta je da se posetioci brzo i lako kreću kroz sajt i nalaze informacije. Zato je između ostalog važno i “pravilo o tri klika”: svaka stranica na sajtu treba da bude unutar tri klika od bilo koje druge stranice na vašem sajtu.

I ukoliko stranice vašeg sajta nisu na ove načine međusobno povezane/linkovane onda vi ustvari nemate ispred sebe sajt već ogromnu šarenu sliku koja ne služi svojoj svrsi.

Sve stranice jednog sajta moraju imati zajednički domen

Domen je ime sajta: lavanet.rs ili lavanet.org ili lavalab.rs

Svaka stranica jednog sajta treba da ima zajedničko ime. Tako će na primer O nama i Kontakt stranice imati ove nazive:

lavalab.rs/impressum i lavalab.rs/kontakt Možete videte da je naziv, tačnije url, kod obe stranice na početku isti: lavalab.rs.

Ako domeni nisu zajednički onda je reč o stranicama različitih sajtova. Kao na primer ovde:

lavanet.org/kontakt.php i lavanet.rs/kontakt URL je kod ovih Kontakt stranica različit: lavanet.org i lavanet.rs i klikom na svaki otićićete na dva različita sajta (doduše ista je kompanija u pitanju – moramo se malko i samoreklamirati 😊).

Da bi sajt bio sajt, mora biti objavljen/podignut na server

Sajt mora biti podignut na server, da bi bio sajt, a ne samo skup fajlova na kompjuteru. Zapravo, server je kompjuter, samo što je napravljen specijalno za čuvanje sajtova, na njemu se ne radi ništa drugo, samo se čuvaju sajtovi. Dakle, sajt ide u javnost, mogu ga videti svi  koji imaju internet, tek kad bude postavljen na server. Odatle, preko kablova sajt može „otići“ u bilo koji deo sveta, samo ga treba pozvati. To se radi tako što se u brauzer (Hrom, Opera, Mozila) ukuca tačna adresa (ili se samo klikne nakon pretragu u nekom od pretraživača: Google, Bing, Yahoo ili na sajtu koji je objavio adresu). Poetički rečeni, server je mesto gde sajtovi spavaju dok ih neko ne pozove.

Nikolina Mihaljević i Dragan Stojanović

Možda će vas i ovo zanimati

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Nije cilj sumanuto stvarati sadržaj, to se već dešava u „količinama“ koje polako prevazilaze naše perceptivne mogućnosti. Poenta je u tome kako napraviti nešto autentično, ako ne i umetnički.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet