Blog

SEO rečnik pojmova – Šta morate znati kako ne biste ispali glupi u društvu

24. 03. 2023. | SEO

TAGOVI: Internet

Kada se prvi put susretnemo sa izrazom SEO optimizacija, i dalje sa frazama koje se u ovom poslu koriste, često se nađemo u čudu i zatrpani izrazima koje su nam strani. Da bismo pomogli u demistifikaciji osnovnih koncepata, ovaj članak će pružiti širok pregled nekih od najvažnijih pojmova i koncepata koji se odnose na SEO. Dizajniran je kao SEO rečnik za one koji tek počinju na terenu ili žele da dopune svoje znanje, kao i za naše postojeće i buduće klijente. Ovaj vodič pruža sažete definicije i objašnjenja ključnih termina koji su od suštinskog značaja za svakog ozbiljnog vlasnika veb sajta.

Radi lakšeg snalaženja u članku koristite naše hiperlinkove iz sadržaja ili koristite pretraživač pomoću CTRL+F tipki. Kako je u internet marketingu u glavnom sve na engleskom jeziku, tako su i pojmovi u SEO rečniku na engleskom.

SADRŽAJ:

SEO pojmovi

U svetu digitalnog marketinga koji se stalno razvija, razumevanje SEO termina i definicija je ključno za uspeh. Od povratnih veza do meta opisa, postoji mnoštvo tehničkih termina koji mogu učiniti da se bilo ko oseća preopterećeno. Međutim, uz prave resurse i podršku, razumevanje ovih pojmova ne mora da bude zastrašujući zadatak.

Jedan od načina da se uhvatite u koštac sa ovim izazovom je korišćenje SEO rečnika. Dobro organizovan i sveobuhvatan rečnik može pomoći klijentima i SEO stručnjacima da brzo pristupe informacijama koje su im potrebne bez pregledavanja bezbroj članaka. Pored toga, rečnik može poslužiti kao obrazovno sredstvo za one koji su novi u SEO-u i služiti kao referentni vodič za iskusnije profesionalce.

U našoj agenciji razumemo koliko je važno znati terminologiju SEO industrije. Zbog toga smo napravili lako dostupan SEO rečnik koji pokriva sve, od sidrenog teksta do mape sajta. Naš cilj je da podržimo sve naše klijente kao i buduće SEO stručnjake.

A

Alt atribute

Alt atribut ili „alt tag“ je HTML atribut koji se koristi za opisivanje sadržaja slike na veb lokaciji. Ove informacije pružaju alternativni tekst koji pretraživači i čitači ekrana mogu čitati za korisnike sa oštećenim vidom. Uključivanje opisnih i relevantnih alt atributa može poboljšati pristupačnost veb stranice, kao i njegovu optimizaciju za pretraživače.

Iz perspektive SEO, alt atributi pomažu pretraživačima da razumeju kontekst slika na veb stranici. Ovo može dovesti do poboljšanog rangiranja u pretragama slika i opšte vidljivosti u rezultatima pretrage. Pored toga, pravilno korišćenje alt oznaka može sprečiti da loše veze slika negativno utiču na korisničko iskustvo i funkcionalnost veb lokacije.

Međutim, važno je zapamtiti da alt tagovi ne bi trebalo da se koriste za pretrpavanje ključnih reči ili nebitne opise. Umesto toga, trebalo bi da daju tačne i koncizne informacije o sadržaju slike, dok takođe uključuju relevantne ključne reči kada je to potrebno. Optimizacijom upotrebe alt atributa, možete poboljšati i pristupačnost vaše veb lokacije i njene SEO performanse.

Anchor text

Anchor text, tj. tekstualni link je reč ili fraza na koju se može kliknuti unutar hiperveze koja upućuje korisnike na drugu stranicu. Neophodan je za SEO jer informiše pretraživače o destinaciji veze i pomaže im da razumeju sadržaj povezane stranice. Pravilno optimizovan tekstualni link (neki ga zovu i sidreni tekst) može poboljšati rangiranje i dovesti više ciljanog saobraćaja na veb lokaciju.

Postoji nekoliko tipova sidrenog teksta, uključujući potpuno podudaranje, delimično podudaranje, brendirane, generičke i gole URL adrese. Tekstualni link sa potpunim podudaranjem koristi ključne reči koje se tačno podudaraju sa ciljnom ključnom reči povezane stranice, dok delimično podudaranje uključuje varijacije fraze ključne reči u sidrenom tekstu. Brendirani tekstualni link koristi ime kompanije ili brend kao vidljivi tekst veze, dok generički sidri koriste fraze poput „kliknite ovde“ ili „pročitajte više“. Goli URL-ovi uključuju samo sam URL bez dodatnog teksta.

Kada optimizujete tekstualne linkove važno je da izgledaju prirodno i da budu relevantni za vaš sadržaj i publiku. Izbegavajte korišćenje manipulativnih taktika kao što su prekomerno tačno podudaranje ili povezivanje sa izvorima niskog kvaliteta. Umesto toga, usredsredite se na pružanje vrednih informacija putem dobro osmišljenih veza sa različitim i odgovarajućim tekstovima za link.

Authority

Autoritet je važan faktor u optimizaciji pretraživača. Odnosi se na uočenu pouzdanost i stručnost veb stranice. Što pretraživači smatraju autoritativnijim sajt ili stranicu, to će se bolje rangirati u rezultatima pretrage.

Postoji mnogo faktora koji doprinose autoritetu veb sajta, uključujući kvalitet i relevantnost njegovog sadržaja, broj i kvalitet povratnih veza koje upućuju na njega sa drugih autoritativnih sajtova i celokupno korisničko iskustvo koje sajt pruža. Sajtovi sa visokim nivoom autoriteta će verovatno privući više saobraćaja i iz rezultata organske pretrage i sa linkova za preporuke.

Da biste izgradili autoritet za svoju veb lokaciju ili brend, važno je da se fokusirate na kreiranje visokokvalitetnog sadržaja koji pruža vrednost za vašu ciljnu publiku. Takođe bi trebalo da tražite mogućnosti da dobijete povratne veze sa drugih renomiranih sajtova u vašoj industriji putem gostujućih blogova, partnerstava ili drugih načina. Na kraju, trebalo bi da date prioritet korisničkom iskustvu na vašoj veb lokaciji tako što ćete obezbediti jednostavnu navigaciju i brzo učitavanje. Fokusirajući se na ove ključne oblasti, možete pomoći da povećate svoj autoritet tokom vremena i kao rezultat toga poboljšate svoje SEO rangiranje.

B

Backlinks

Backlink ili povratna veza je veza sa jedne veb lokacije na drugu. U svetu optimizacije za pretraživače, povratne veze igraju ključnu ulogu u poboljšanju rangiranja veb stranice na stranicama rezultata pretraživača. Google i drugi pretraživači koriste povratne veze kao način za merenje gore pomenutog autoriteta i pouzdanosti veb lokacije. Što više visokokvalitetnih, relevantnih povratnih veza koje veb sajt ima, tj. upućuju na njega, veća je verovatnoća da će se rangirati više na SERP-ovima.

Povratne veze mogu doći iz različitih izvora kao što su blogovi, direktorijumi, platforme društvenih medija, pa čak i druge veb stranice unutar vaše industrije. Međutim, nisu sve povratne veze jednake. Google uzima u obzir kvalitet i relevantnost svake povratne veze kada razmatra njen uticaj na SEO rangiranje. Povratne veze sa renomiranih veb lokacija sa visokim autoritetom domena imaće veći uticaj od onih sa sajtova nižeg kvaliteta ili neželjenih sadržaja.

Da biste poboljšali SEO vaše veb stranice putem povratnih veza, važno je da se usredsredite na izgradnju prirodnih veza kroz kreiranje vrednog sadržaja na koji će drugi želeti da se povežu. Pored toga, dopiranje do uticajnih ljudi u industriji ili partnerstvo sa drugim relevantnim veb lokacijama takođe može pomoći u izgradnji jakih povratnih veza za vašu veb lokaciju.

Black Hat

Black hat je termin koji se koristi za opisivanje strategija i tehnika koje se smatraju neetičkim u svetu SEO-a. Ove strategije krše smernice pretraživača, što može rezultirati kaznama ili čak uklanjanjem veb stranice sa stranica rezultata pretraživača. Taktike crnog šešira uključuju pretrpavanje ključnim rečima, pokrivanje sadržaja, farme veza i skriveni tekst.

Pretrpavanje ključnim rečima podrazumeva prekomernu upotrebu ključnih reči na veb stranici u pokušaju da se manipuliše rangiranjem. Ova tehnika čini da sadržaj izgleda neželjeno i neprirodno. Pokrivanje sadržaja se odnosi na prikazivanje drugačijeg sadržaja korisnicima od onoga što se prikazuje pretraživačima. Farme linkova su veb sajtovi kreirani isključivo u svrhu vraćanja linkova ka ciljnom veb sajtu, što krši Google-ove smernice protiv manipulativnih veza. Skriveni tekst podrazumeva skrivanje teksta na veb stranici korišćenjem boja fonta koje odgovaraju boji pozadine.

Taktike crnog šešira mogu da obezbede kratkoročne dobitke, ali na kraju naškode reputaciji sajta i njegovoj sposobnosti da se dugoročno dobro rangira. Za preduzeća je važno da koriste etičke SEO prakse koje su u skladu sa smernicama pretraživača za održiv uspeh.

Blogging

Jedna od osnovnih komponenti SEO je kreiranje kvalitetnog sadržaja koji se postiže blogovanjem. Blogovanja je razumevanje korišćenje pravih ključnih reči. To znači da morate da sprovedete temeljno istraživanje da biste identifikovali fraze i reči koje vaša ciljna publika koristi kada pretražuje sadržaj na mreži.

Važan aspekt SEO blogovanja je optimizacija sadržaja kako za čitaoce tako i za pretraživače. Ovo uključuje kreiranje kvalitetnog sadržaja koji pruža vrednost vašim čitaocima, istovremeno osiguravajući da ispunjava zahteve pretraživača kao što su optimizovani naslovi, meta opisi, oznake naslova, povratne veze, alt oznake na slikama, itd.

SEO blogovanje zahteva dobro osmišljen plan koji se fokusira na isporuku vrednog sadržaja optimizovanog i za ljude i za pretraživače, uz redovno praćenje njegovog učinka putem analitičkih alata.

Bounce Rate

Bounce rate, tj. stopa posete samo jedne stranice je metrika koja se koristi za merenje procenta posetilaca koji napuštaju veb lokaciju nakon što pogledaju samo jednu stranicu. To znači da se nisu bavili bilo kojim drugim sadržajem niti preduzeli bilo kakvu radnju na sajtu pre nego što su otišli. Visoka stopa posete samo jedne stranice može ukazivati na to da veb lokacija ne pruža relevantan ili zanimljiv sadržaj ili da postoje problemi sa njegovim dizajnom i korisničkim iskustvom.

Važno je napomenuti da bounce rate može da varira u zavisnosti od tipa veb lokacije i njenih ciljeva. Na primer, veb lokacija sa jednom stranicom koja prati određeni događaj može imati visoku stopu posete i odlaska sa stranice jer korisnici jednostavno traže informacije o događaju i zatim odlaze. S druge strane, internet prodavnice sa visokom stopom odlazaka mogao bi da gubi potencijalne kupce zbog loših opisa proizvoda ili zbunjujuće navigacije.

Fokusiranjem na kreiranje ubedljivog i relevantnog sadržaja koji podstiče korisnike da dalje istražuju se smanjuje stopa odlazaka sa sajta. Uverite se da je vaš sajt lak za navigaciju i da je vizuelno privlačan i razmislite o primeni alata kao što su iskačući prozori ili pozivi na akciju da biste podstakli angažovanje. Redovno praćenje vaše stope posete i odlazaka sa stranice može vam pomoći da identifikujete oblasti za poboljšanje i osigurate da vaša veb lokacija ispunjava svoje ciljeve.

Breadcrumbs

Breadcrumbs se odnosi na navigacione veze koje se nalaze na vrhu veb stranice. Primarna svrha mrvica je da obezbedi jednostavan za korišćenje, kontekstualizovan navigacioni sistem koji pomaže korisnicima i pretraživačima da razumeju gde se nalaze na vašoj veb lokaciji. Mrvice se prikazuju u tekstualnom obliku, prikazujući trenutnu lokaciju korisnika u hijerarhiji sajta, pri čemu je svaki nivo odvojen simbolom ili znakom.

Mrvice su od suštinskog značaja za SEO jer olakšavaju Google paucima da popišu i indeksiraju sadržaj vašeg sajta. Koristeći breadcrumbs, takođe možete kreirati interne veze koje omogućavaju korisnicima da se lako kreću sa jedne stranice na drugu u okviru vašeg sajta. Štaviše, pokazalo se da mrvice poboljšavaju angažovanje i zadovoljstvo korisnika pružajući jasan put koji treba pratiti kroz složene veb stranice.

Kada dizajnirate svoj “trag od mrvica”, uverite se da je intuitivan i koncizan, a da pritom pruža dovoljno informacija o tome gde se korisnik nalazi u hijerarhiji sajta. Pored toga, uvek uključite označavanje šeme kada primenjujete breadcrumbs jer će to pomoći pretraživačima da bolje razumeju kako su različiti delovi vašeg sajta povezani. Sa dobro dizajniranim mrvicama, moći ćete da obezbedite i pretraživačima i korisnicima odlično korisničko iskustvo na vašoj veb lokaciji!

Broken Links

Neispravna veza je termin koji se koristi da opiše hipervezu koja ne funkcioniše ispravno. Kada korisnik klikne na neispravnu vezu, biće usmeren na stranicu sa greškom umesto na željeno odredište. Ovo je često frustrirajuće za korisnike koji traže određene informacije ili proizvode i može dovesti do toga da u potpunosti napuste veb lokaciju.

Iz perspektive SEO-a, neispravne veze takođe mogu imati negativne posledice. Pretraživači kao što je Google uzimaju u obzir broj prekinutih veza na veb lokaciji kada je rangiraju u rezultatima pretrage. Veb lokacije sa previše neispravnih veza mogu se smatrati manje pouzdanim što može dovesti do nižeg rangiranja.

Da biste izbegli neispravne veze na vašoj veb lokaciji, važno je redovno proveravati sve hiperveze i popravljati sve one koje ne funkcionišu kako treba. Ovo se može uraditi ručno ili uz pomoć različitih alata dostupnih na mreži. Čuvajući svoju veb lokaciju od neispravnih veza, ne samo da ćete poboljšati korisničko iskustvo već i povećati svoje šanse za viši rang u rezultatima pretrage.

C

Canonical

Kanonska adresa je oznaka koja se koristi u optimizaciji pretraživača da signalizira koja URL adresa predstavlja glavnu ili željenu verziju stranice. Ovo je važno jer pretraživači mogu videti više URL adresa koje vode do istog sadržaja kao različite stranice.

Korišćenje kanonske URL oznake pomaže u sprečavanju problema sa dupliranjem sadržaja i osigurava da sve vrednosti linkova upućuju na željenu verziju stranice. To znači da ako se druge veb lokacije povezuju sa različitim verzijama vašeg sadržaja, one će upućivati na istu željenu URL adresu, povećavajući njen potencijal za rangiranje.

Ukratko, korišćenje kanonskih URL adresa je važan deo održavanja jakih SEO praksi. Signalizacijom koju verziju vašeg sadržaja pretraživači treba da smatraju primarnom, možete da konsolidujete veb saobraćaj i maksimizirate potencijal vašeg sajta za viši rang na stranicama rezultata pretraživača.

Cloaking

Cloaking je crna SEO tehnika koja uključuje predstavljanje različitog sadržaja pretraživačima i posetiocima. Cilj pokrivanja je da prevari pretraživače da poveruju da veb lokacija nudi vredan i relevantan sadržaj, što može dovesti do viših rangova. Međutim, stvarni sadržaj predstavljen korisnicima se često razlikuje od onoga što je prikazano pretraživaču. Ova praksa krši Google-ove smernice za i može dovesti do kažnjavanja ili čak uklanjanja iz rezultata pretrage.

Tehnike prikrivanja obuhvataju:

  • prikrivanje zasnovano na IP-u, gde se različit sadržaj servira na osnovu IP adrese korisnika
  • prikrivanje korisničkog agenta gde se poslužuju različite verzije stranice u zavisnosti od pretraživača koji posetilac koristi
  • i prikrivanje zasnovano na JavaScript-u ili Flash-u gde su ključne reči skrivene u ovim skriptama.

Za vlasnike veb lokacija važno je da izbegavaju korišćenje bilo kakvog oblika prikrivanja jer je to u suprotnosti sa etičkim SEO praksama i može naštetiti reputaciji njihove veb lokacije i kod korisnika i kod pretraživača.

Iako prikrivanje može izgledati kao primamljiva prečica za brzo poboljšanje rangiranja, ono na kraju čini više štete nego koristi. Fokusiranje na kreiranje visokokvalitetnog sadržaja koji korisnicima pruža vrednost umesto pokušaja da prevarite pretraživače da misle da je vaša veb lokacija relevantna pomoću obmanjujućih taktika će dovesti do kratkoročnog uspeha vaše veb stranice.

Cookies

Kolačići su male datoteke koje se čuvaju na korisnikovom uređaju kada posete veb lokaciju. Ove datoteke sadrže informacije o korisnikovom ponašanju i preferencijama pri pregledanju, omogućavajući veb lokaciji da prepozna korisnika i personalizuje njegovo iskustvo. Kolačići su postali suštinski alat za onlajn marketinške stručnjake jer pružaju vredan uvid u ponašanje potrošača i omogućavaju veb lokacijama da isporučuju ciljanije oglašavanje.

Da bi bili u skladu sa zakonima o zaštiti podataka, veb lokacije moraju da dobiju saglasnost korisnika pre skladištenja bilo kakvih nebitnih kolačića na svojim uređajima. Korisnici takođe treba da imaju pristup informacijama o tome koji podaci se prikupljaju i kako će se koristiti. Sve u svemu, iako kolačići mogu da obezbede koristi i za preduzeća i za potrošače, važno je obezbediti odgovornu upotrebu i transparentnost u njihovoj primeni.

Crawler

Crawler, takođe poznat kao pauk ili bot, je automatizovani program koji pretraživači koriste za skeniranje i indeksiranje veb lokacija. Pauk prati veze sa jedne stranice na drugu i prikuplja podatke o sadržaju svake stranice, uključujući tekst, slike, video zapise i metapodatke. Ove informacije se zatim analiziraju i dodaju u indeks pretraživača.

Botovi su neophodni za SEO jer pomažu pretraživačima da razumeju strukturu i sadržaj veb lokacija. Redovnim indeksiranjem sajta, pauci mogu otkriti promene u sadržaju ili neispravne veze koje mogu uticati na rangiranje. Pored toga, botovi daju prioritet stranicama na osnovu njihovog nivoa važnosti i relevantnosti.

Za vlasnike veb lokacija je važno da optimizuju svoje sajtove za pristupačnost botovima tako što će obezbediti da sve stranice budu interno i eksterno povezane sa opisnim tekstualnim linkom. Mape sajtova se takođe mogu koristiti da pomognu botovima da se efikasnije kreću po velikim sajtovima. Sve u svemu, razumevanje kako funkcionišu pauci može pomoći vlasnicima veb lokacija da poboljšaju svoje SEO strategije i povećaju vidljivost u rezultatima pretrage.

D

Disavow

Disavow je SEO praksa kojom se pretraživačima govori da ignorišu određene veze koje upućuju na veb lokaciju. Drugim rečima, to je način da se udaljite od neželjenih ili niskokvalitetnih povratnih veza koje bi mogle da naškode rangiranju sajta. Google preporučuje korišćenje alatke za odricanje samo kada su vebmasteri bezuspešno pokušali da ručno uklone ove loše veze.

Međutim, treba napomenuti da odricanje od veza ne znači nužno i uklanjanje tih veza. Odbačene veze bi i dalje postojale i mogu i dalje da prolaze kroz kapital veze ili „link juice“. Svrha odricanja je da signalizira pretraživačima da ne uzimaju u obzir te određene veze prilikom određivanja ranga stranice.

Iako odricanje može biti od pomoći u održavanju zdravog profila veza za veb lokaciju, takođe ga treba koristiti razumno i sa oprezom. Prema Google-ovim smernicama, datoteke za odricanje treba da sadrže samo URL adrese koje vebmasteri ne mogu sami da uklone i ne smeju da obuhvataju čitave domene osim ako su svi poddomeni nepoželjni.

Do-follow

Do-follow je termin koji se koristi za opisivanje povratnih veza, što poboljšava rang stranice. Kada se veb lokacija poveže sa drugom veb lokacijom ili veb stranicom sa oznakom „do-follow“, to signalizira pretraživačima da prate tu vezu i smatraju je podrškom za povezani sadržaj. Ovo znači da veb lokacija za povezivanje veruje i preporučuje sadržaj povezane stranice.

Međutim, nisu sve veze kreirane jednake – neke veb lokacije mogu koristiti oznake „no-follow“ umesto „do-follow“ oznaka kada se povezuju sa svoje veb lokacije. Veze bez praćenja se koriste da kažu Google-u da ih ignoriše prilikom indeksiranja veb stranica, i stoga ne prenose nikakve veze. Iako veze bez praćenja imaju mali uticaj na SEO rangiranje, one i dalje igraju važnu ulogu u podsticanju saobraćaja i izgradnji svesti o brendu.

Od suštinskog je značaja za preduzeća i marketinške stručnjake da shvate razliku između „do-follow“ i „no-follow“ veza kada razvijaju svoje SEO strategije. Do-follow povratne veze su vrednije u smislu poboljšanja vašeg rangiranja na pretraživačima, dok povratne veze bez praćenja i dalje mogu doneti vredan referentni saobraćaj na vašu veb lokaciju. Da biste efikasno maksimizirali svoje SEO napore, trebalo bi da težite zdravoj mešavini obe vrste povratnih veza iz renomiranih izvora u okviru vaše industrijske niše.

E

External Links

Eksterna veza, poznata i kao izlazna veza, odnosi se na hipervezu sa određene veb lokacije koja upućuje korisnike na drugu lokaciju. Eksterna veza je suštinska komponenta SEO praksi i od suštinskog je značaja za poboljšanje rangiranja i kredibiliteta veb stranice. Povezivanje sa renomiranim izvorima pokazuje da je vlasnik veb lokacije uradio svoja istraživanja pružajući dragocene informacije svojoj publici.

Pored toga, eksterne veze pružaju referentni saobraćaj na druge veb stranice, što može povećati izloženost brenda novoj publici. To takođe ukazuje da je vlasnik veb lokacije deo veće zajednice u svojoj oblasti ili industriji. Međutim, važno je napomenuti da prečesto ili preterano povezivanje može naštetiti rangiranju veb lokacije.

Da bi se obezbedili najbolji rezultati sa spoljnim vezama, preporučuje se vebmasterima ili kreatorima sadržaja da uvek provere pouzdanost povezanih veb lokacija pre nego što ih dodaju kao reference na svoju stranicu. Takođe, povratne veze sa renomiranih sajtova imaju veću težinu od onih irelevantnih kada je u pitanju rangiranje na pretraživačima.

E-Commerce

E-commerce se odnosi na kupovinu i prodaju robe ili usluga putem interneta. To je industrija koja brzo raste jer više ljudi kupuje na mreži nego ikada ranije. Veb lokacije sa e-prodavnicom omogućavaju kupcima da pretražuju proizvode, upoređuju cene i kupuju iz udobnosti svojih domova.

Jedan važan aspekt e-trgovine je optimizacija pretraživača. SEO pomaže veb lokacijama za e-trgovinu da se bolje rangiraju na stranicama rezultata pretraživača optimizujući njihov sadržaj za relevantne ključne reči. Ovo može dovesti do povećane vidljivosti i prometa, što zauzvrat može dovesti do veće prodaje.

Drugi ključni faktor uspeha e-trgovine je korisničko iskustvo (UKS). Dobro dizajnirana veb lokacija sa jednostavnom navigacijom i jednostavnim procesom plaćanja može pomoći u povećanju stope konverzije i zadovoljstva kupaca. Preduzeća za e-prodavnicu takođe moraju da daju prioritet bezbednosnim merama kao što su SSL sertifikati i bezbedni prolazi za plaćanje kako bi zaštitili informacije o klijentima.

F

Featured Snippet

Istaknuti isečak je rezime odgovora na upit korisnika prikazan na vrhu rezultata Google pretrage. Takođe je poznat kao nulta pozicija i pojavljuje se u okviru koji ističe najrelevantnije informacije u vezi sa terminom za pretragu. Istaknuti isečci imaju za cilj da korisnicima pruže brze odgovore bez potrebe da kliknu na bilo koju vezu.

Google koristi složene algoritme da odredi koji sadržaj treba da bude predstavljen u isečku. Odabrani sadržaj mora efikasno odgovoriti na upit korisnika i pružiti vrednost u samo nekoliko rečenica ili tačaka. Veb lokacije koje imaju visokokvalitetan sadržaj, organizovanu strukturu i jasne naslove su verovatnije da će njihov sadržaj biti prikazan kao istaknuti isečci.

Istaknuti isečci mogu biti veoma korisni za preduzeća jer povećavaju izloženost brenda i privlače saobraćaj na njihovu veb lokaciju. Međutim, važno je da se ne oslanjate samo na istaknute isečke za saobraćaj na veb lokaciji jer Google stalno ažurira svoj algoritam, zbog čega je od ključne važnosti za preduzeća da redovno ažuriraju svoje SEO strategije.

Footer Links

Footer link je hiperveza koja se nalazi na dnu veb stranice. Obično se nalazi u odeljku podnožja veb lokacije i služi kao dodatna pomoć za navigaciju koja pomaže korisnicima da lako pronađu relevantne informacije.

Sa stanovišta SEO-a, veze u footer-u mogu biti korisne u strategijama internog povezivanja jer pomažu pretraživačima da razumeju strukturu sajta i hijerarhiju sadržaja. Međutim, od suštinskog je značaja da ih koristite mudro i izbegavate da ubacujete previše veza u ovaj odeljak. Pretrpavanje nerelevantnim ili nekvalitetnim vezama može dovesti do kazni od Google-a i naštetiti rangiranju vaše veb stranice.

Iako veze u footer-u na vašoj veb lokaciji mogu poboljšati korisničko iskustvo i pružiti prednosti SEO-a, ključno je održavati odgovarajuću ravnotežu i osigurati da ove veze dodaju vrednost, a ne umanjuju ukupni kvalitet vaše stranice. Kada se pravilno koriste, ove veze mogu biti efikasan alat za poboljšanje navigacije veb sajtom i povećanje vidljivosti pretraživača.

G

Google

Google je najveći svetski pretraživač, sa preko 90% tržišnog udela u industriji pretrage. Koristi složene algoritme da odredi koje veb lokacije treba da se pojave na vrhu njegovih rezultata pretrage za bilo koji dati upit. Google-ov algoritam uzima u obzir niz faktora, uključujući ključne reči na stranici, kvalitet i autoritet veb lokacije, signale korisničkog iskustva i povratne veze sa drugih renomiranih sajtova.

Jedan od ključnih alata koji vlasnici veb lokacija koriste za optimizaciju svog sajta za Google je Search Console. Ova besplatna alatka pruža dragocene uvide u to kako Google popisuje i indeksira vašu veb lokaciju, kao i upozorava vas na sve potencijalne probleme ili greške koje mogu uticati na vaše rangiranje.
Pored GSC, Google analitika je još jedan neprocenjiv alat za merenje saobraćaja i angažovanja na vašoj veb lokaciji.

Sve u svemu, razumevanje načina na koji Google funkcioniše i optimizacija vaše veb lokacije u skladu sa tim mogu uveliko poboljšati vašu vidljivost u rezultatima organske pretrage i dovesti više saobraćaja na vašu veb lokaciju.

Google algoritam

Google algoritam je složen sistem koji pretraživač koristi da bi odredio koje veb stranice se prikazuju kada korisnik nešto traži. Stalno se ažurira kako bi se osiguralo da korisnici dobiju najrelevantniji i najkvalitetniji mogući sadržaj. Google koristi više od 200 faktora rangiranja u svom algoritmu, uključujući ključne reči, strukturu veb stranice, povratne veze, korisničko iskustvo i brzinu stranice.

Jedno od najznačajnijih ažuriranja Google algoritma bila je Google Panda iz 2011. Ovo ažuriranje je ciljalo na farme linkova niskog kvaliteta sadržaja. Još jedno značajno ažuriranje je bilo 2012-e godine pod nazivom Google Penguin, koji je ciljao neželjene povratne veze i prekomernu optimizaciju sidrenog teksta. Jedan od najnovijih ažuriranja je BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) 2019. godine, što je pomoglo da se bolje razume procesiranje prirodnog jezika. Potom je usledio Google MUM algoritam, multimodalni algoritam.

Razumevanje načina na koji Google algoritam funkcioniše je od suštinskog značaja za SEO praktičare jer im pomaže da optimizuju svoje veb lokacije. Kontinuiranim praćenjem ažuriranja algoritma i redovnim unošenjem neophodnih promena u strukturu veb sajta i kvalitet sadržaja pomoći će da se poveća vidljivost na SERP-ovima.

H

Heading

Naslovi su suštinska komponenta strukture veb stranice i organizacije sadržaja. Oni služe kao putokazi za čitaoce, vodeći ih kroz stranicu, a istovremeno poboljšavaju korisničko iskustvo. Naslovi se kreću od H1 do H6, pri čemu je H1 najvažniji i obično se koristi za naslove. H2 se koristi za naslove sekcija, dok se H3 do H6 koriste za podnaslove.

Iz perspektive SEO-a, naslovi takođe mogu uticati na rangiranje veb stranice u pretraživačima. Pretraživači koriste oznake naslova da bi razumeli hijerarhiju i relevantnost sadržaja na stranici. Pravilno korišćenje oznaka naslova može pomoći da signaliziraju pretraživačima koje teme su pokrivene na vašoj stranici, potencijalno povećavajući vidljivost u rezultatima pretrage.

Važno je da ne koristite ili zloupotrebljavate oznake naslova na veb stranici, jer to može negativno uticati i na korisničko iskustvo i na performanse SEO. Izbegavajte korišćenje više H1 oznaka ili pravljenje predugačkih naslova koji zbunjuju čitaoce ili banalizuje relevantnost ključnih reči. Korišćenjem odgovarajuće strukture naslova i optimizacijom za korisničko iskustvo i najbolje prakse za SEO, preduzeća mogu da poboljšaju performanse i vidljivost svoje veb stranice na mreži.

HTML

HTML, ili Hiper Tekt Markup Language, je jezik kodiranja koji se koristi za kreiranje veb stranica. Sastoji se od niza oznaka i atributa koji definišu strukturu i sadržaj veb stranice. HTML je suštinski element u kreiranju veb lokacija.

HTTP

HTTP, ili Hipertekt Transfer Protocol, je osnova komunikacije podataka na internetu. Omogućava prenos informacija između veb servera i klijenata – kao što su pretraživači kao što su Chrome ili Firefox. Kada korisnik zatraži veb stranicu tako što unese njen URL u adresnu traku svog pretraživača, HTTP taj zahtev šalje serveru na obradu. Server tada odgovara sa traženim podacima, koji se prikazuju u pretraživaču korisnika.

HTTPS

HTTPS, ili siguran protokol za prenos hiperteksta, je proširenje HTTP-a koje obezbeđuje bezbednu vezu korišćenjem SSL/TLS enkripcije. To znači da su svi podaci koji se prenose između pretraživača korisnika i veb lokacije šifrovani i zaštićeni od potencijalnih napadača. HTTPS postaje sve važniji za veb lokacije jer su pretraživači poput Gugla počeli da daju prioritet sigurnim sajtovima u svojim algoritmima za rangiranje.

Implementacija HTTPS-a na veb lokaciji podrazumeva dobijanje SSL/TLS sertifikata i konfigurisanje servera da ga koristi. Kada se to uradi, sve URL adrese na sajtu treba da se ažuriraju tako da koriste “https” protokol umesto “http”. Takođe je važno osigurati da se sav sadržaj na sajtu, uključujući slike i skripte, takođe prikazuje preko HTTPS-a.

Pored pružanja poboljšane bezbednosti za korisnike, HTTPS takođe može poboljšati poverenje u veb lokaciju. Verovatnije je da će posetioci smatrati sajtove sa HTTPS-om legitimnim jer su preduzeli korake da obezbede svoje podatke. Kao takva, implementacija HTTPS-a ne može samo da poboljša SEO sajta, već i njegovu reputaciju među korisnicima.

I

Indexing

Indeksiranje je ključni aspekt optimizacije pretraživača. Odnosi se na proces dodavanja veb stranica u bazu podataka pretraživača, gde im se može pristupiti i prikazati kao odgovor na upite korisnika. Drugim rečima, indeksiranje omogućava da se veb stranice pojave u rezultatima pretrage kada se postavljaju upiti za relevantne ključne reči.

Pretraživači koriste složene algoritme da odrede koje stranice treba indeksirati i koliko često. Faktori kao što su kvalitet stranice, relevantnost, autoritet i popularnost igraju ulogu u određivanju da li će stranica biti indeksirana ili ne. Stranice koje su dobro optimizovane za SEO imaju tendenciju da se indeksiraju brže i češće od onih koje to nisu.

Internal Links

Interne veze su hiperveze koje povezuju veb stranicu sa drugom stranicom u okviru iste veb stranice. Oni su suštinski deo optimizacije za pretraživače i poboljšanja korisničkog iskustva. Interne veze pomažu botovima pretraživača da razumeju strukturu vašeg sajta, a kada se pravilno koriste, takođe mogu da distribuiraju autoritet veza na vašu veb lokaciju, povećavajući vaš ukupni rang.

Kada kreirate interne veze, važno je da koristite relevantan tekstualni link koji tačno opisuje odredišnu stranicu. Ovo pomaže i korisnicima i pretraživačima da razumeju koji sadržaj mogu da očekuju da pronađu na povezanoj stranici. Pored toga, ključno je izbegavati korišćenje previše internih linkova na jednoj stranici jer to može umanjiti njihovu efikasnost i učiniti da izgledaju kao neželjeni.

IP Address

IP adresa je jedinstvena numerička oznaka koja se dodeljuje svakom uređaju povezanom na internet. Služi kao identifikator i za mrežni interfejs i za lokaciju uređaja u pitanju. Zamislite to kao telefonski broj vašeg računara ili pametnog telefona, koji omogućava drugim uređajima na internetu da ga lociraju i komuniciraju sa njim.

IP adrese se obično sastoje od četiri skupa brojeva razdvojenih tačkama, kao što je 192.168.1.1. Svaki skup predstavlja oktet, čija vrednost može biti u rasponu od 0-255. Internet provajderi dodeljuju IP adrese dinamički ili statički, u zavisnosti od svojih smernica i zahteva korisnika.

J

JavaScript

JavaScript je skriptni jezik koji se široko koristi u veb razvoju za kreiranje interaktivnih i dinamičnih veb lokacija. Omogućava programerima da dodaju funkcionalnost svojim veb lokacijama, kao što su validacija obrasca, animacije i iskačući prozori. JavaScript se izvršava na strani klijenta veb lokacije, što znači da radi na računaru korisnika, a ne na serveru koji hostuje veb lokaciju.

Jedan važan aspekt JavaScript-a za optimizaciju pretraživača je njegov uticaj na brzinu učitavanja stranice. Ako se ne primeni pravilno, JavaScript može usporiti vreme učitavanja stranice što negativno utiče na korisničko iskustvo i može dovesti do nižeg rangiranja na pretraživačima. Za programere je važno da optimizuju svoj JavaScript kod minimiziranjem veličine datoteka i smanjenjem nepotrebnog koda.

Još jedno razmatranje SEO-a kada se koristi JavaScript je da se osigura da sadržaj bude dostupan pretraživačima. Pretraživači često imaju poteškoća pri indeksiranju dinamičkog sadržaja koji generiše JavaScript, tako da je neophodno koristiti tehnike kao što su renderovanje na strani servera ili implementacija strukturiranih označavanja podataka kako bi se osiguralo da pretraživači mogu da indeksiraju važne informacije.

K

Keyword

Ključne reči su osnova za SEO. Oni se odnose na reči ili fraze koje ljudi unose u pretraživač kada traže informacije, proizvode ili usluge. U SEO, ključne reči igraju vitalnu ulogu u određivanju relevantnosti i rangiranja sadržaja veb lokacije. Marketinški stručnjaci moraju da izaberu relevantne ključne reči koje se podudaraju sa onim što njihova ciljna publika traži kako bi se obezbedila da se njihova veb lokacija pojavljuje na vrhu stranica sa rezultatima pretrage.

Postoje dve vrste ključnih reči: kratki i dugi, tj. short-tail i long-tail. Kratke ključne reči sadrže samo jednu ili dve reči i obično su opštije prirode. Primeri uključuju „cipele“ ili „digitalni marketing“. S druge strane, duge ključne reči se sastoje od tri do pet reči i konkretnije su. Na primer, „ženske patike za trčanje“ ili „najbolje strategije digitalnog marketinga“. Iako kratke ključne reči imaju veliki obim pretrage, one takođe imaju visok nivo konkurencije. Dugačke ključne reči mogu imati manji obim, ali dovode do više ciljanog saobraćaja sa većim stopama konverzije.

Odabir efikasnih ključnih reči zahteva pažljivo istraživanje i analizu. To uključuje razumevanje ponašanja vaše ciljne publike i identifikaciju termina koje koriste kada traže informacije koje se odnose na vašu poslovnu nišu. Pravilna upotreba relevantnih dugorepnih ključnih fraza može poboljšati vidljivost vaše veb stranice u SERP-ovima ciljanjem specifičnih potreba kupaca dok istovremeno smanjuje konkurenciju većih igrača koji bi se mogli fokusirati samo na generičke kratke ključne reči.

Keyword Cannibalisation

Kanibalizacija ključnih reči je uobičajen SEO problem koji se javlja kada više stranica na veb lokaciji cilja istu ključnu reč ili frazu. Ovo može dovesti do zabune i za pretraživače i za korisnike, jer nisu sigurni koja stranica bi trebalo da bude bolje rangirana u rezultatima pretrage. Kada se to dogodi, to može dovesti do nižeg rangiranja na pretraživačima i smanjenja saobraćaja na pogođenim stranicama.

Jedan od načina da se izbegne kanibalizacija ključnih reči je sprovođenje temeljnog istraživanja ključnih reči pre kreiranja sadržaja. Ovo će vam pomoći da identifikujete koje su ključne reči najrelevantnije za svaki deo sadržaja i obezbedite da svaka stranica cilja jedinstveni skup ključnih reči. Takođe je važno da redovno pregledate sadržaj svoje veb lokacije i analizirate svoje metrike da biste identifikovali sve slučajeve preklapanja ključnih reči ili kanibalizacije.

Keyword Stuffing

Pretrpavanje ključnim rečima je black hat SEO tehnika koja uključuje prekomernu upotrebu ključnih reči u pokušaju da se manipuliše pretraživačima. Praksa uključuje dodavanje irelevantnih i preteranih ključnih reči na veb stranice, meta oznake i druge HTML elemente. Krajnji cilj pretrpavanja ključnim rečima je da se veb lokacija rangira više za određene termine za pretragu.

Međutim, pretrpavanje ključnih reči može imati negativne posledice. Ne samo da dovodi do lošeg korisničkog iskustva tako što čini sadržaj teškim za čitanje i nezanimljivim, već i krši Google-ove smernice za SEO. Pretraživači mogu kazniti sadržaj prepun ključnih reči ili čak potpuno ukloniti iz rezultata pretrage.

L

Link Building

Izgradnja linkova je još jedan ključni aspekt optimizacije pretraživača koji uključuje sticanje hiperlinkova sa drugih veb lokacija na vaše. Ove veze su takođe poznate kao ulazne veze ili povratne veze i igraju značajnu ulogu u poboljšanju rangiranja vaše veb stranice na pretraživačima. Izgradnja linkova je jedan od najefikasnijih načina da povećate vidljivost, kredibilitet i autoritet vaše veb stranice. Pomaže pretraživačima da odrede koliko je vaš sadržaj pouzdan i relevantan na osnovu kvaliteta i količine povratnih veza.

I o ovom smo pisali u Backlinks-u.

Link Juice

Link juice je termin da opiše vrednost ili kapital koji se prenosi sa jedne stranice ili sajta na drugu preko hiperlinkova. Jednostavno rečeno, link juice se odnosi na autoritet i poverenje koje veb lokacija prenosi na drugu veb lokaciju kada se povezuje na nju. Kada se visokokvalitetni ili autoritativni sajt vrati na vašu veb lokaciju, Google to smatra podrškom ili preporukom vašeg sadržaja. Vidi još “backlinks” i “link building”.

Long-tail Keyword

Duga ključna reč je duža i specifičnija ključna fraza koju pretraživači na mreži koriste za lociranje sadržaja. Dugačke ključne reči se sastoje od tri do četiri reči ili čak duže i ciljaju na usku publiku sa vrlo specifičnom namerom. Na primer, „najbolje patike za trčanje za ljude sa ravnim stopalima“ je dugorepna ključna reč, dok „patike za trčanje“ nije. Ključne reči sa dugim repom često imaju nižu konkurenciju od opštih ili kratkih ključnih reči, što znači da je lakše rangirati se više na stranicama rezultata pretraživača (SERP).

Važno je napomenuti da iako ključne reči sa dugim repom mogu da ostvare manji saobraćaj u poređenju sa generičkim terminima, one imaju tendenciju da privlače visokokvalitetne potencijalne klijente za koje je veća verovatnoća da će se pretvoriti u klijente jer je njihova namera pretrage prefinjenija. Dugačke ključne reči pomažu preduzećima da optimizuju sadržaj svojih veb stranica za specifične teme i pružaju priliku manjim preduzećima sa manje resursa da se bolje rangiraju u SERP-ovima.

M

Meta Description

Meta opis je HTML oznaka koja pruža kratak rezime o čemu se radi na veb stranici. Obično se koristi kao isečak na stranicama rezultata pretraživača da bi korisnicima dao predstavu o tome šta mogu da očekuju od sadržaja. Meta opis treba da bude koncizan, ubedljiv i da tačno odražava sadržaj stranice.

Dobro izrađen meta opis može uticati na stope klikova, koje su ključne za uspeh SEO. Ako je opis loše napisan, nebitan ili predugačak, to može dovesti do niže stope učestalosti klikova i manje saobraćaja na vašoj veb lokaciji. S druge strane, ako je zanimljiv i informativan, mogao bi da podstakne više ljudi da posete vašu veb lokaciju.

Važno je napomenuti da iako meta opisi ne utiču direktno na rangiranje, oni i dalje igraju suštinsku ulogu u SEO-u. Google je naveo da ih koriste kao znake da bolje razumeju o čemu se radi na određenoj veb stranici i kako se ona odnosi na upite korisnika. Stoga, optimizacija vaših meta opisa može pomoći da se poboljša vidljivost na SERP-ovima i da se vremenom poveća organski saobraćaj.

N

Niche

Niša je specijalizovano tržište ili oblast fokusa koja se brine za određenu publiku. U svetu SEO-a, pronalaženje i ciljanje određene niše može u velikoj meri poboljšati rangiranje vašeg pretraživača i povećati saobraćaj na vašoj veb lokaciji. Fokusirajući se na određenu temu, možete kreirati sadržaj koji direktno govori o potrebama i interesima vaše ciljne publike.

Na primer, ako vodite blog o veganskim receptima, vaša niša bi bila kuvanje na bazi biljaka. Kreiranjem visokokvalitetnog sadržaja koji se dopada veganima i onima koji su zainteresovani za biljnu ishranu, možete se uspostaviti kao autoritet u ovoj niši. Ovo ne samo da će vam pomoći da se bolje rangirate u rezultatima pretrage za relevantne ključne reči, već ćete i privući više posetilaca koji će verovatno da se angažuju sa vašim sadržajem i podele ga sa drugima.

No-follow

No-follow je termin koji se koristi u SEO-u da opiše vrednost HTML atributa koja govori pretraživačima da ne prate određenu vezu. Svrha ovog atributa je da spreči prelazak link juice-a sa jednog sajta na drugi, čime se smanjuje verovatnoća da će veb lokacije sa neželjenim sadržajem ili veb lokacije niskog kvaliteta imati koristi od veza koje nisu zaradile. No-follow veze su i dalje korisne za povećanje saobraćaja i angažovanja, ali ne doprinose rangiranju ciljne stranice u rezultatima Google pretrage.

Nofollov se može dodati kao vrednost atributa rel unutar oznake sidra, a takođe se može primeniti na celom sajtu putem meta oznaka ili direktiva robota. Neki uobičajeni scenariji u kojima se može koristiti no-follow uključuju sadržaj koji generiše korisnik kao što su komentari ili postovi na forumu, plaćeno oglašavanje i partnerske veze.

O

Organic Search

Organska pretraga se odnosi na prirodne ili neplaćene rezultate pretrage koji se pojavljuju na stranici rezultata pretraživača. Ovi rezultati se ne plaćaju i određuju se na osnovu relevantnosti sadržaja za upit za pretragu korisnika. Organska pretraga se smatra jednim od najvažnijih aspekata SEO jer usmerava saobraćaj na veb lokaciju bez plaćanja za oglašavanje.

P

Page Speed

Brzina stranice je ključni faktor u optimizaciji veb stranice i odnosi se na vreme potrebno veb stranici da se potpuno učita. To je ključni indikator učinka za bilo koju veb lokaciju jer korisnici uglavnom očekuju brzo učitavanje. Sajt koji se sporo učitava može dovesti do toga da korisnici brzo izgube interesovanje, što utiče na već pomenuti “bounce rate” i loše utiče na opšte rangiranje sajta.

Iz perspektive SEO-a, stranice sa brzim učitavanjem imaju veće šanse da se bolje rangiraju na stranicama rezultata pretraživača. To je zato što pretraživači poput Google-a smatraju brzinu stranice jednim od faktora rangiranja. U stvari, Google je naveo da je brzina stranice od vitalnog značaja kada su u pitanju mobilne pretrage jer korisnici očekuju još brže vreme učitavanja na svojim mobilnim uređajima.

Pagination

Paginacija se odnosi na praksu podele sadržaja na više stranica umesto da se sve prikaže na jednoj stranici. Ovo se obično koristi na veb lokacijama za e-prodavnice, blogovima i sajtovima sa vestima na kojima ima puno sadržaja za prikaz. Paginirani sadržaj može biti koristan i za korisnike i za pretraživače. Korisnicima olakšava navigaciju kroz dugački sadržaj, dok pretraživačima pomaže da brže indeksiraju stranice.

Postoje različiti načini za implementaciju paginacije na veb lokaciji. Najčešći pristup je korišćenje numerisanih veza koje omogućavaju korisnicima da se kreću između stranica. Međutim, beskonačno pomeranje je postalo sve popularnije poslednjih godina jer pruža besprekorno korisničko iskustvo automatskim učitavanjem novog sadržaja dok korisnik skroluje niz stranicu. Važno je napomenuti da paginacija može uticati na performanse SEO-a ako se ne primeni pravilno. Problemi sa dupliranim sadržajem mogu nastati ako svaka stranica sa paginacijom ima identičan ili sličan sadržaj kao glavna stranica ili druge stranice sa paginacijom.

Plagiarism

Plagijarizam je čin korišćenja tuđeg rada ili ideja bez davanja odgovarajućeg priznanja. To je ozbiljan prekršaj u svetu kreiranja sadržaja i može imati negativne posledice po vašu veb lokaciju ako budete proglašeni krivim za to. Pretraživači kao što je Google kažnjavaju veb lokacije koje sadrže plagirani sadržaj tako što snižavaju njihov rang u pretrazi, što može uticati na njihovu vidljivost i saobraćaj.

Da biste izbegli plagijarizam, važno je da uvek citirate svoje izvore kada koristite informacije iz drugih izvora. Ovo uključuje davanje linkova ka originalnom izvoru ili citiranje direktno iz njega uz odavanje priznanja autoru.

Q

Query

Upit je suštinski koncept u optimizaciji pretraživača koji se odnosi na korisnikov termin za pretragu ili frazu koji se koristi za pronalaženje informacija na internetu. Upiti mogu biti u različitim formatima, uključujući pojedinačne reči, dugačke ključne reči, pitanja i fraze. Pretraživač koristi složene algoritme koji uparuju ove upite sa indeksiranim veb lokacijama i pružaju korisnicima relevantne rezultate.

R

Ranking Factor

Faktor rangiranja je promenljiva koju pretraživači koriste da bi odredili relevantnost i autoritet veb stranice. Ovi faktori mogu uključivati elemente na stranici kao što su ključne reči, meta opisi i interna struktura povezivanja, kao i faktori van stranice kao što su povratne veze sa drugih autoritativnih veb lokacija.

Pretraživači poput Google-a koriste složene algoritme za analizu ovih faktora rangiranja kako bi korisnicima pružili najrelevantnije i najkorisnije rezultate za njihove upite. Razumevajući koji faktori rangiranja su najvažniji, vlasnici veb lokacija i SEO profesionalci mogu da optimizuju svoje sajtove u skladu sa tim kako bi poboljšali svoje rangiranje na pretraživačima.

Robots.txt

Robots.tkt je datoteka koju vlasnici veb lokacija koriste da upute botove pretraživača o tome koje stranice ili delove njihovog sajta žele da indeksiraju i koje ne žele da prikažu korisnicima. Datoteka se postavlja u osnovni direktorijum veb lokacije i navodi sve direktorijume ili datoteke koje pretraživači ne bi trebalo da popisuju. Ovo može uključivati privatne informacije, duplirani sadržaj ili zastarele stranice.

Datoteka robots.tkt koristi specifičnu sintaksu da odredi kojim korisničkim agentima je dozvoljen pristup određenim delovima veb lokacije. Takođe uključuje direktive za odlaganje popisivanja, mape sajta i druge važne informacije za pretraživače.

S

SERP (Search Engine Ranking Page)

SERP ili stranica sa rezultatima pretraživača je stranica koju vidite nakon što izvršite upit za pretragu na pretraživaču. Prikazuje listu veb stranica relevantnih za ključnu reč ili frazu koju ste tražili. SERP se sastoji od organskih rezultata, plaćenih oglasa, istaknutih isečaka, grafikona i drugih elemenata u zavisnosti od tipa upita za pretragu.

Sitemap

Mapa sajta je datoteka koja navodi sve stranice veb lokacije kako bi pomogla pretraživačima da ih indeksiraju efikasnije. Sadrži informacije kao što su URL adrese, datum poslednje izmene, prioritet i učestalost ažuriranja. Sitemap-ovi su posebno korisni za velike veb-sajtove ili one sa složenim strukturama koje pretraživačima za pretraživače može biti teško da se kreću.

Kreiranje mape sajta osigurava da su sve stranice vidljive i dostupne pretraživačima. Takođe olakšava korisnicima da pronađu određeni sadržaj na vašoj veb lokaciji pružajući im jasan pregled njegove strukture. Kada napravite mapu sajta, možete je poslati na Google Search Console radi bržeg indeksiranja.

Pored toga što pomažu u SEO-u, mape sajta takođe mogu poboljšati korisničko iskustvo tako što će navigaciju učiniti jednostavnijom i intuitivnijom. Pružajući posetiocima organizovan pregled sadržaja vaše veb lokacije, oni mogu lako da pronađu ono što traže bez potrebe da kliknu na više stranica ili da vrše više pretraga.

T

Title Tag

Oznake naslova su kritična komponenta SEO-a na stranici. To je HTML oznaka koja se pojavljuje u odeljku zaglavlja veb stranice i govori pretraživačima o čemu je sadržaj na toj stranici. Takođe se prikazuje kao veza na koju se može kliknuti na stranicama rezultata pretraživača. Dobro izrađena oznaka naslova može da poboljša stope učestalosti klikova, poveća vidljivost vaše veb lokacije i poveća šanse za viši rang u rezultatima pretrage.

U

User Experience

Korisničko iskustvo (UX) je celokupno iskustvo koje korisnik ima tokom interakcije sa veb sajtom ili aplikacijom. U smislu SEO-a, UX igra važnu ulogu u određivanju rangiranja veb lokacije na stranicama rezultata pretraživača. Pretraživači kao što je Google uzimaju u obzir metrike kao što su “bounce rate”, vreme provedeno na sajtu i stope klikova da bi odredili relevantnost i korisnost veb stranice. Pozitivno korisničko iskustvo može pomoći u poboljšanju ovih pokazatelja i na kraju dovesti do višeg rangiranja.

Da bi poboljšali korisničko iskustvo, veb lokacije moraju da se fokusiraju na aspekte kao što su navigacija, brzina stranice, odziv na mobilnim uređajima, čitljivost i pristupačnost. Navigacija treba da bude intuitivna i laka za korišćenje, tako da korisnici mogu brzo da pronađu ono što traže. Brzina stranice je takođe kritična jer stranice koje se sporo učitavaju mogu frustrirati korisnike što ih može dovesti do toga da potpuno napuste sajt. Reagovanje na mobilnim uređajima je podjednako važno jer većina korisnika sada pristupa veb lokacijama preko svojih mobilnih uređaja.

W

White Hat

White Hat SEO se odnosi na etičke i legitimne tehnike koje se koriste za poboljšanje rangiranja veb stranica na stranicama rezultata pretraživača. Ove tehnike uključuju istraživanje ključnih reči, kreiranje visokokvalitetnog sadržaja, izgradnju linkova i poboljšanje strukture i upotrebljivosti veb stranice.

Za razliku od Black Hat SEO tehnika koje uključuju neželjene taktike, metode White Hat SEO preporučuju Google smernice. To znači da će veb lokacije koje koriste ove taktike verovatnije privući prirodne povratne veze iz drugih renomiranih izvora. Prateći ove najbolje prakse u svojoj SEO strategiji, preduzeća mogu da stvore dugoročne prilike za rast svog prisustva na mreži, a da pritom ostanu u skladu sa pravilima pretraživača.

Brojevi

2xx status codes

2xx statusni kodovi su grupa HTTP kodova odgovora koji ukazuju na to da je server uspešno obradio zahtev. Ovi statusni kodovi se koriste da obaveste klijente da je njihov zahtev primljen i obrađen bez ikakvih grešaka. Najčešći 2xx statusni kod je 200, što znači “OK”. Ovaj kod se vraća kada se traženi resurs pronađe i uspešno vrati.

Drugi 2xx statusni kod je 201, što znači “Kreirano”. Ovaj kod označava da je traženi resurs uspešno kreiran na serveru. Obično se koristi u API-jima ili veb uslugama gde se novi resursi kreiraju programski. Još jedan važan 2xx statusni kod je 204, što znači “Nema sadržaja”. Ovo ukazuje na to da je zahtev napravljen, ali nema sadržaja za vraćanje kao odgovor.

301 Redirect

301 preusmeravanje je tip HTTP koda odgovora koji obaveštava pretraživače i botove da je veb stranica trajno premeštena na novu lokaciju. Kada primenite 301 preusmeravanje, sve dolazne veze i saobraćaj ka starom URL-u biće preusmereni na novi. Ovo pomaže da se očuva vrednost linkova vaše stare stranice i obezbeđuje da posetioci i dalje mogu da pristupe vašem sadržaju bez da naiđu na greške ili neispravne veze.

301 preusmeravanja su suštinski alat za SEO jer vam omogućavaju da konsolidujete više URL-ova u jednu verodostojnu verziju. Na primer, ako imate nekoliko verzija iste veb stranice (http, https, www, ne-www) ili ako ste nedavno migrirali svoj sajt na novi domen, primena 301 preusmeravanja može pomoći da se izbegnu problemi sa dupliranjem sadržaja i poboljšaju vaše rangiranje na pretraživačima.

302 Redirect

Za razliku od prethodnog, 302 preusmeravanje je tip HTTP koda odgovora koji ukazuje na privremeno preusmeravanje sa jednog URL-a na drugi. Kada korisnik klikne na vezu ili unese URL u svoj pretraživač, server odgovara odgovarajućim statusnim kodom, koji može da se kreće od 200 (OK) do 404 (Nije pronađeno). 302 preusmeravanje govori pretraživačima i botovima da je originalna URL adresa privremeno premeštena na drugu lokaciju i da joj treba pristupiti koristeći novu URL adresu.

4xx status codes

4xx statusni kodovi su grupa HTTP kodova odgovora koji ukazuju na greške na strani klijenta. Ove kodove grešaka šalje server kada zahtev klijenta ne može biti ispunjen. Generalno, ove greške nastaju zbog netačnog ili nevažećeg unosa korisnika, isteklih sesija ili nedostupnosti stranice. Važno je razumeti ove 4xx statusne kodove da biste optimizovali performanse veb lokacije i poboljšali korisničko iskustvo.

Jedan od najčešćih 4xx statusnih kodova je kod greške 404, koji ukazuje da tražena stranica nije pronađena na serveru. Ovo se može dogoditi zbog različitih razloga, kao što su greška u kucanju u URL-u, obrisane stranice ili premešteni sadržaj bez ažuriranja veza. Još jedan značajan 4xx statusni kod je 403 koji ukazuje da je pristup određenom resursu zabranjen iz nekog razloga kao što su nevažeći akreditivi ili neovlašćeni pristup.

5xx status codes

5xx statusni kodovi su greške na strani servera koje ukazuju na to da je nešto pošlo po zlu na kraju veb servera, što onemogućava ispravno učitavanje veb stranice. Ovi kodovi grešaka se javljaju kada server primi zahtev od klijenta, ali nije u mogućnosti da ispuni zahtev zbog različitih razloga kao što je preopterećen server ili mrežni prolaz koji ne reaguje.

Najčešći 5xx statusni kodovi uključuju 500, 502 i 503. 500 Interna greška servera je generički kod koji ukazuje da je nešto pošlo naopako, ali ne navodi šta tačno. Greška 502 Bad Gateway se dešava kada jedan server koji deluje kao veza između dva druga servera dobije nevažeći odgovor od jednog od njih. Na kraju, kod 503 Service Unavailable se pojavljuje kada je veb server privremeno nedostupan zbog održavanja ili preopterećenja.

Zaključak

Došli smo do kraja našeg SEO rečnika, za koji smo sigurni da ćemo ga redovno ažurirati. Ukoliko ste se uverili da znamo šta radimo, pozovite nas i zakažite sastanak i osigurajte da će Vaš sajt izbiti na vrh pretrage!

Edit Garić

Možda će vas i ovo zanimati

Koja je doza dovoljna

Koja je doza dovoljna

Umesto da detetu zabranite da vreme provodi ispred ekrana pokažite mu sopstvenim primerom kako da pametno koristi pametni telefon. Pomozite mu da pronađe i da se zainteresuje za edukativne sadržaje…

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet