Blog

Plaćanje preko interneta – integracija sistema za plaćanje

13. 05. 2022. | Shop

Elektronsko plaćanje preko interneta prilikom kupovine na istom, tačnije na internet prodavnicama, kod nas još uvek nije standard. Drugim rečima, nemaju sve net radnje mogućnost da se plati karticama. Većina taj novčani deo obavlja pomalo starinski – plaća kada dobije robu – pouzećem. Jedan od razloga je i nepoverenja kupaca. Mnogi i dalje neće da ostavljaju svoje podatke na mreži. Strahovi su delimično opravdani, ali su male šanse da vam neko tako ukrade novac.

Bezbednost ovih sistema je na visokom nivou, iako se takvi slučajevi ponekad dešavaju. Na kraju povremeno čujemo takve vesti, ne kod nas, ali u svetu se dešava. Zbog toga se i ne može reći da je sve sto posto sigurno. Na kraju, da li možete reći za bilo koju drugu oblast u kojoj je uključen ljudski faktor da je sto posto sigurna?

Prelazak sa papirnog na virtuelni novac

Bez obzira na dileme korisnika, a posebno tokom epidemije, kada je online kupovina, tačnije naručivanje eksplodiralo, plaćanje preko interneta sve više raste i kod nas. Na zapadu je taj trend otišao daleko, praktično se sve plaća karticama, kako uživo u radnji, tako i na internetu. Kažu da u velikim gradovima u SAD niko dugo nije video novčanicu od sto dolara, a kada je neko i izvadi iz novčanika svi sumnjaju da je u pitanju neka krađa ili prevara. Papirni novac izlazi iz opticaja – plastika vlada. Nije baš ekološki, ali je tako.

Iako mi to ne volimo da priznamo, ali u potpunosti pripadamo zapadnom svetu. To se jasno vidi po tome koliko brzo prihvatamo sve inovacije koje dolaze sa zapada. Samo pogledajte patike koje nosimo. Sve su dizajnirane na zapadu i jeftino proizvedene na istoku. Dakle, uklapamo se u stereotipe. Tako će biti i s plaćanjem na netu. Ide, doduše, malo sporije, ali nema sumnje kako će se završiti.

Zato je integracija sistema za plaćanje obavezna za sve vlasnike internet prodavnica (možete ovde pročitati šta vam je potrebno da biste započeli proces izrade internet prodavnice). Upravo će to biti prednost koja će odlučiti kome će kupci na kraju dati novac. Pre će platiti karticom nego što će podizati novac s bankomata i onda s novcem u rukama čekati da neko donese robu i preuzme keš. Bez kusura, molim.

Plaćanje preko interneta

Postoji više načina plaćanja preko interneta, ali je sigurno da morate imati integrisan sistem za plaćanje karticama. To je ujedno i najteži deo za integraciju pa ćemo mu posvetiti najviše vremena.

Plaćanje karticama, ukratko, funkcioniše ovako: kupac gleda proizvode, ubacuje ih u korpu ako želi da ih kupi, a kada završi kupovinu klikne na korpu. Tamo se nalazi sve što je kupio, eventualno može da poveća količine, ako je to moguće, a nije uvek. Na kraju te stranice je zbir – ukupna cena, plus PDV, ako nije već uračunat u cenu. Nakon toga se nastavlja kupovina, upisuju se podaci za dostavu i lični podaci. Ako se nije ranije registrovao, kupac ovde može (u nekim šopovima mora; negde, može; a negde ni nema mogućnost za registraciju) da ostavi svoj mejl, što znači da će u budućnosti da dobija ponude. Na samom kraju ide plaćanje. Kod nas je u većini slučajeva ostavljena opcija da kupac bira: da li će platiti kada dobije robu ili će platiti odmah.

Online kupovina i plaćanje karticama

Tu smo došli do naših kartica. Pored plaćanja pouzećem može biti još nekoliko opcija, a skoro sigurno je tu i opcija za plaćanje karticama – obično se tu nalazi slika kartica koje se mogu koristiti – ako odaberete taj način na ekranu će se pojaviti prozor sa obaveznim poljima koje treba da upišete.

Tu kupac treba da upiše tri podatka: broj kartice, datum isteka platne kartice i CVV2/CVC2 kod (Card Verification Value/Card Verification Code – trocifreni broj koji se nalazi desno na poleđini kartice, pored magnetne trake). Ako su podaci tačni klikom na dugme „Plati“ novac će biti skinut s računa kupca i prebačen na račun prodavnice, pojednostavljeno rečeno. Sada ćemo se vratiti na početak. Da bi kupac mogao da odradi ceo proces sistem mora da se postavi, a to znači da se moraju poštovati stroga pravila koje propisuju banke.

PayTen kao rešenje za plaćanje preko interneta

Lava Net u ovom segmentu sarađuje s kompanijom PayTen. Procedura je sledeća: Lava Net na vašem šopu postavlja sve što je neophodno, sve to proverava tim iz PayTen-a. Taj proces može trajati i duže od mesec dana, jer sve mora biti urađeno vrlo precizno, kako vizualni deo, tako i sve tekstualne poruke, ali i sami tekstovi o uslovima. Ništa ne sme da bude pomereno, ni piksel levo ili desno. Svaka reč mora biti ispisana po pravilima banke.

Prikaz vizulenog dela sistema za plaćanje preko interneta na ekranu laptopa na Gamarde shopu.

Kada PayTen tim odobri to što smo uradili sve se šalje timu u banci, koji sve detaljno pregleda, šalje primedbe na koje moramo da odgovorimo. Taj proces je znatno kraći, ali zna da potraje po nekoliko dana. Kada banka konačno odobri plaćanje karticama, Lava Net dobija podatke koje treba da upiše u sistem kako bi sve radilo. To je kraj ovog procesa.

Sve ovo vam (vlasnicima internet radnji) govorimo kako bi razumeli dve stvari: jedna je rok, a druga izgled delova vaše internet prodavnice. Mi vam ne možemo obećati kada će sve biti gotovo jer moramo uspešno proći dve revizije. Sve što treba postaviti nije u potpunosti tipski, nije isto za sve sajtove, već delimično zavisi od delatnosti. Takođe, pravila se menjaju, a i menja se sam kod. Tako da vremenom moramo promeniti sam postupak kako bi ispunili nove standarde. Sve to zahteva vreme.

Druga tema je izgled. Do sada su nam neki vlasnici shop-ova tražili da izmenimo neke detalje koji se ne mogu menjati, jer je to ultimativni zahtev banke. Drugim rečima, bez sadržaja, tako i samog izgleda elemenata, nećemo dobiti podatke, a bez tih podataka sistem neće raditi. Još jednom, plaćanje će raditi tek kada banka bude zadovoljna i kada nam pošalje podatke, parametre, šifre, adrese, itd. neophodne za rad sistema za plaćanje na vašem sajtu.

Zato vas unapred molimo za strpljenje.

Sistemi za plaćanje

Na internetu postoji veliki broj sistema za plaćanje, stotine, a možda i hiljade. Između ostalih tu je i ceo bitkoin svet. Međutim, mi pominjemo samo jedan – PayPal – razlog je jednostavan, još smo samo taj sistem integrisali i znamo da radi. Za sve ostalo ne možemo reći ni da je dobro ni da nije, jer nismo probali. Kada budemo videli u praksi proširićemo i ažurirati tekst na ovom mestu.

Što se tiče PayPal-a možemo kazati da se relativno lako može napraviti nalog (to mora da uradi vlasnik prodavnice), a nije problematična ni integracija na sajtu (to je naš posao). Ovo je mnogo brži sistem za integraciju, ali tu mogu plaćati samo korisnici koji takođe imaju nalog na PayPal-u, a to nekada može biti ograničenje, jer nemaju svi nalog.

Zato je najefikasnije, bar za sada, napraviti stabilan sistem za plaćanje karticama. Tačno je da procedura traje duže, ali svi koji žele lako mogu da plate. Takođe, banke svaki dan rade na poboljšanju bezbednosti, tako da i oni kupci koji su nesigurni mogu da se opuste i počnu da trguju bez odlaska u prodavnicu ili do bankomata.

Dragan Stojanović

Možda će vas i ovo zanimati

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Nije cilj sumanuto stvarati sadržaj, to se već dešava u „količinama“ koje polako prevazilaze naše perceptivne mogućnosti. Poenta je u tome kako napraviti nešto autentično, ako ne i umetnički.

Custom shop

Custom shop za ozbiljne biznise je ekskluzivni Lava Net proizvod. Namenjen je vlasnicima biznisa koji prodaju veliki broj proizvoda i žele potpunu kontrolu prodaje na internetu. Zakažite besplatne konsultacije.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet