Blog

Neuspešan put do uspeha – Google propali projekti

7. 04. 2023. | Ostalo, Sajtovi, SEO, Shop

Put do uspeha je popločan propalim projektima, drugim rečima – čistim neuspehom. Najbolji primer je kompanija „Google“ i njeni mnogobrojni upokojeni projekti. Možete zamisliti manje groblje ideja i sve pripadaju ovoj poznatoj kompaniji. Čak postoji i sajt na kome se popisuju svi ugašeni projekti, a nazvan je Killed by Google. Tu je popisano čak 285 ugašenih projekata. Od toga su na spisku 57 aplikacija, 206 servisa i 22 projekta koji podrazumevaju korišćenje softvera i hardvera.

Mnogi su obećavali, činilo se da je uspeh zagarantovan. Jer, kako može propasti nešto iza čega stoji tako moćna i velika mašina zvana Google. Njima novac ne nedostaje, a ne fali im ni marketinška podrška. Na kraju, ceo Google je jedna velika marketinška mašina. Ipak, nije im sve pošlo za rukom. Ali nije ni sve bilo uzalud.

Mnogi propali projekti su prerasli u nešto drugo, ili su pripojeni drugim, uspešnim projektima. U nastavku teksta ćemo nabrojati neke od zanimljivijih projekata, za koje biste rekli da sigurno moraju da uspeju. Ali, ispostavilo se ili da su bili pokrenuti u pogrešnom trenutku (na tržištu su već postojale bolje alternative) ili da se nisu dovoljno dopali korisnicima da bi koristili aplikacije i servise koji su proizašli iz određenih projekata.

Deset propalih Google projekata po izboru Lava NET agencije

  1. Google+ (2011-2019) – društvena mreža slična Facebook-u i Twitter-u koja je povezivala korisnike koji dele interesovanje oko zajedničkih tema (tzv. Circles)
  2. Google Buzz (2010-2011) – još jedan pokušaj Google-a da se takmiči sa Twitter-om. Google Buzz je bio bukvalno klonirani Twitter, samo što je bio integrisan sa Gmail-om i sadržaj se prikazivao u korisnikovom inbox-u.
  3. Google Offers (2011-2014) – aplikacija koja je omogućavala korisnicima da otkriju kupone (dnevne popuste/popust dana) za lokalne prodavnice.
  4. Google Wave (2009-2012) – platforma na kojoj bi korisnici, uživo na netu, mogli da dele fotografije, video klipove, ankete itd.
  5. Google Video (2005-2009) – reč je o hosting platformi sličnoj YouTube-u gde su korisnici aplodovali video fajlove besplatno, i potom su mogli da ih dele sa drugima. Google je pokrenuo ovaj projekat u trenutku kada YouTube postaje veoma popularan, ali ga gase vrlo brzo, jer su godinu dana nakon pokretanja ovog projekta kupili YouTube.
  6. Google Glass (2012-2019) – pametne naočare sa kamerom, pristupom aplikacijama i još mnogo toga. Zvanično ovaj projekat Google još uvek nije ugasio, ali se pametne naočare više ne mogu kupiti. Nije poznato da li postoje neki novi planovi vezani za pametne naočare.
  7. Google Daydream (2016-2019) – korisnici su uz pomoć posebnog headset-a i svog mobilnog telefona mogli da iskuse virtuelnu realnost.
  8. Google Health (2008-2012, 2018-2021) – aplikacija pomoću koje bi korisnici mogli da unesu informacije o svom zdravstvenom stanju, lekovima koje koriste itd. i da povežu te podatke sa kompanijama koje im pružaju zdravstveno osiguranje. Aplikacija je takođe pružala informacije o bolesti, lekovima i alergijama.
  9. Google SMS Search (2004-2013) – servis koji je pružao mogućnost korisnicima mobilnih telefona da pošalju pitanje putem SMS-a na GOOGLE broj (466453) kako bi brzo, bez internet konekcije, saznali bitne informacije poput vremenske prognoze, kursa, sportskih rezultata i slično. Ovo nije bio neuspešan projekat. Ali je ugašen zato što je vremenom zastareo, pogotovo kada su upotreba pametnih telefona i pristup besplatnom WiFi-ju postali rasprostranjeniji.
  10. Google Trips (2016-2019) – aplikacija koja je omogućavala korisniku da planira i organizuje putovanja. Uz pomoć nje ste mogli da obeležite mesta koja želite da obiđete kao i aktivnosti kojima želite da se bavite u toku putovanja. Aplikacija je mogla da se poveže sa vašim Gmail nalogom kako bi videli sve rezervacije za smeštaj i informacije o letovima, i koji su mogli da se download-uju kada nemate pristup internetu. Google je povukao aplikaciju iz upotrebe pošto su većinu ovih odlika dodali u Google Maps.

Zaključak

Da bi bio uspešan moraš biti spreman na neuspehe. To najbolje znaju najveći, kao što je Google, kompanija za koju ne biste nikada pomislili da ima iza sebe ovoliko propalih projekata. No s druge strane kada stalno radite na ogromnom broju projekata, logično je i da će veliki broj biti neuspešan.

Za Google možete reći šta god želite, ali ne i da su neuspešni. Njihov glavni proizvod, pretraživač (Google Search Engine) interneta, koristi većina ljudi na planeti i male su šanse da će se to promeniti. A tu su i Google Gmail, Google Maps, Google Chrome, YouTube i Android (najveći mobilni OS – Operativni sistem – na svetu).

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

Koja je doza dovoljna

Koja je doza dovoljna

Umesto da detetu zabranite da vreme provodi ispred ekrana pokažite mu sopstvenim primerom kako da pametno koristi pametni telefon. Pomozite mu da pronađe i da se zainteresuje za edukativne sadržaje…

Custom shop

Custom shop za ozbiljne biznise je ekskluzivni Lava Net proizvod. Namenjen je vlasnicima biznisa koji prodaju veliki broj proizvoda i žele potpunu kontrolu prodaje na internetu. Zakažite besplatne konsultacije.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet