Blog

Najuticajniji dizajneri svih vremena

30. 06. 2023. | Ostalo, Sajtovi

Kada sam razmišljala o ovoj temi odlučila sam da se fokusiram na dizajn i dizajnere koji su stvorili predmete koje koristimo svakodnevno. Međutim, dizajneri koji se pojavljuju na ovom spisku nisu samo industrijski dizajneri, već su pre svega umetnici. Među njima ima arhitekata, grafičara i teoretičara, profesora i većina njih je dizajnirala i zgrade, avione ili automobile, enterijere, ali i posuđe, tapete, stolice i stolove, slanike i jastučiće, upaljače i pepeljare. Za „velikog“ dizajnera nema malih, beznačajnih predmeta. Kada je reč o estetici i lepoti, ona postoji svugde oko nas, i u štipaljci za veš kojom kačimo mokre čarape.

Dizajneri i njihovi dizajni koji su oblikovali svet

Dizajniranje proizvoda, pogotovo onih koje će koristiti milioni ljudi, jeste proces u kojem dizajner identifikuje tržišne prilike i uslove, jasno definiše problem, razvija odgovarajuće rešenje za određeni problem i potom testira rešenja u saradnji sa stvarnim korisnicima. Velikih dizajnera i inovatora ima mnogo, svaki od njih je drugačiji. Stilovi i filozofija im se razlikuju. Mi vam predstavljamo deset najuticajnijih industrijskih dizajnera svih vremena koji su ostavili trag i postavili nove standarde.

SADRŽAJ:

1. Jonathan Ive (Džonatan Ajv 1967-)

Jedan od najpoznatijih dizajnera svih vremena je arhitekta i industrijski dizajner iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je od 1992. do 2019. godine bio glavni dizajner u kompaniji Apple, odgovoran za nadgledanje dizajna proizvoda, implementaciju i dizajn interfejsa. Najpoznatiji predmeti koje je dizajnirao su iMac, iPod, iPhone, iPad i MacBook. On je futurističke ideje pretvarao u stvarnost. Džonatan Ajv nije samo dizajnirao kompjutere i telefone dok je bio u Apple-u. Dizajnirao je i sedište kompanije, Apple Park (cela zgrada je zakrivljena i liči na svemirski brod, svi spoljni zidovi su od stakla, pa gde god da se nalazite u zgradi, sa svog stola imate neverovatan pogled).

Ajv je 2021. godine napustio Apple da bi otvorio dizajnersku firmu LoveFrom (sa Apple industrijskim dizajnerom Markom Njusonom – takođe na našoj listi najuticajnijih dizajnera svih vremena). Kompanija je 2021. objavila da ulazi u partnerstvo sa Ferarijem za dizajn prvog električnog vozila ovog proizvođača automobila.

Sledeće 2022. godine je objavljeno da ugovor između LoveFrom-a i Apple-a neće biti produžen, čime je okončano Ajvovo angažovanje u ovoj kompjuterskoj kompaniji, koje je trajalo čak tri decenije.

Godine 2023. Ajv i LoveFrom kreirali su zvanični amblem za krunisanje Karla III.

iPhone, Apple sat, iPod i iMac dizajni kreatora Jonathan Ive-a.

Pet najpoznatijih dizajna Džonatana Ajva

2. Karim Rashid (Karim Rašid 1960-)

Karim Rašid, koji je rođen u Kairu, Egipat, 1960. godine, jedan je od najplodnijih dizajnera svoje generacije. Do sada je osvojio više od 300 nagrada, radio je u 40-tak država i ima više od 4.000 dizajna u proizvodnji. Živi u Njujorku (mala trivija, od 2008. u braku sa Ivanom Purić) i ima svoju dizajnersku kompaniju.

On je i industrijski dizajner i dizajner enterijera koji dizajnira luksuzne predmete, garderobu, nameštaj, osvetljenje… Između ostalog je dizajnirao i Umbra Garbo kantu za otpatke, Umbra Oh stolice, prodavnice Đorđa Armanija, poklopce za kanalizaciju u Njujorku, Kenzo-ove bočice za parfeme, Alessi-jeve bočice vode, satove i pribor za jelo. Njegov dizajn odlikuje miks različitih ideja, materijala i stilova koji krše tradicionalna pravila dizajna.

Pogledajte fotografije njegovih mnogobrojnih dizajnerskih rešenja i posetite sajt ovde.

Dizajni dizajnera Karima Rashida: kanta za otpatke, Alessi sat, flašica vode, bočica za parfem i Umbra stolica.

3. James Dyson (Džejms Dajson 1947-)

Džejms Dajson je britanski pronalazač, industrijski dizajner i biznismen, najpoznatiji kao osnivač kompanije Dajson, koji je uneo inovacije u industriju usisivača i sušača. Poznat je po tome što je izumeo usisivač bez vrećice, No Blade pročišćivač vazduha (radi kao ventilator, ali nema lopatice – ventilator bez lopatica Air Multiplier, predstavljen 2009. godine) i čuveni Dyson Airblade™ sušač za ruke.

Sve je počelo 1974. kada je Dajson osnovao kompaniju Ballbarrow za proizvodnju kolica koja se kotrljaju na lopti umesto na uskom točku.

A onda je 1978. Dajson napravio ciklonski kolektor čestica sličan uređajima koji se koriste u većim fabrikama, kao što su pilane, jer se u njegovoj fabrici pojavio problem sa začepljenim vazdušnim filterima. Narednih pet godina je prilagođavao ovo rešenje kućnim usisivačima, testirajući više od 5.000 prototipova nakon čega je proizveo zadovoljavajući model koji je vrteo nadolazeći prljavi vazduh oko cilindričnog kontejnera, gde je prašina odvajana centrifugalnom silom i taložena gravitacijom, dok je prečišćeni vazduh izlazio na vrh. Čistač, poznat kao G-Force, je prodao kompaniji u Japanu i tamo je doživeo komercijalni uspeh i dobio nagradu za dizajn 1991.

Godine 1993. Dajson je otvorio fabriku u Severnom Viltširu, a za dve godine njegov model Dual Ciclone postao je najprodavaniji usisivač u Britaniji. Dajsonovi elegantni i praktični uređaji su osvojili mnoge nagrade za dizajn i bili su izloženi u muzejima umetnosti i dizajna širom sveta.

Pogledajte fotografiju njegovih proizvoda koje danas možete kupiti i u Srbiji i posetite sajt ovde.

Dizajni pronalazača James Dyson-a: slušalice sa prečišćivačem vazduha, bežični usisivač, pročišćivač vazduha i kolica.

4. Zaha Hadid (1950-2016)

Zaha Hadid, arhitekta iz Iraka, bila je prva žena koja je osvojila Pritzkerovu nagradu za arhitekturu 2004. godine (ova nagrada se smatra najvrednijom nagradom za arhitekturu). Iako prvenstveno arhitekta, Zaha Hadid je bila i uspešan industrijski dizajner, koja je ugradila skulpturalnu estetiku u nameštaj i dodatke za nakit i cipele. Dizajnirala je neke izuzetne komade nameštaja, obuću, torbe, enterijere restorana. Avangardni pristup arhitektonskom dizajnu može se videti i u dizajnu njenih proizvoda kao što su tepisi, grnčarija, komadi nameštaja.

UNESKO je proglasio Zahu Hadid ‘Umetnicom za mir’, Republika Francuska je odlikovala Hadid sa ‘Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres’ (Orden za umetnost i književnost), a časopis TIME ju je uvrstio u ‘100 najuticajnijih ljudi na svetu’, proglasivši je za najboljeg svetskog mislioca 2010. Zahu Hadid je kraljica Elizabeta II proglasila Dame Commander of the Order of the British Empire 2012. godine, a u februaru 2016. dobila je Kraljevsku zlatnu medalju (the Royal Gold Medal).

Pregledajte njene radove i projekte ovde.

Dizajni Zaha Hadid-a: ručno rađen plavi tepih sa zlatnim detaljima, Icon Hill boca i Louis Vuitton torba.

5. Frank Lloyd Wright (Frenk Lojd Rajt 1867-1959)

Najpoznatiji američki arhitekta Frenk Lojd Rajt je i jedan od uspešnih industrijskih dizajnera. Projektovao je više od 1.000 objekata i završio više od 500 projekata tokom svoje karijere. Osim arhitekture, dizajnirao je i nameštaj, osvetljenje, umetnost i podove. Čak i danas dosta dizajnera crpi inspiraciju iz njegovih dela. Bio je pionir, inovativni arhitekta čiji arhitektonski projekti i dizajn nameštaja i dalje uživaju visok ugled u svetu dizajna.

Među mnogim kasnijim Rajtovim dizajnom, izvedenim i neizvršenim, izdvajaju se dva glavna dela: Gugenhajm muzej (u kome se nalazi stalna kolekcija apstraktne umetnosti) u Njujorku i vladin centar okruga Marin u blizini San Franciska.

Projektovao je oko 800 objekata, od kojih je 380 stvarno izgrađeno, a neki još uvek stoje. UNESKO je osam od njih – uključujući čuveni Fallingwater, Gugenhajm muzej i Hram Jedinstva – označio kao mesta svetske baštine 2019.

Postao je poznat kao tvorac „organske arhitekture“ (zgrade koje su u harmoniji i sa svojim stanovnicima i sa njihovom okolinom).

Pogledajte ovde preporuku za dokumentarni film o ovom velikom dizajneru i posetite sajt Frenk Lojd Rajt fondacije.

Trpezarijske stolice i kancelarijski sto dizajniran od strane Frank Lloyd Wright-a.

6. Achille Castiglioni (Ahil Kastiljoni 1918-2002)

Jedan od najuticajnijih italijanskih dizajnera, Ahil Kastiljoni je bio vešt industrijski dizajner i arhitekta koji je dizajnirao oko 150 proizvoda uključujući lampe, pepeljare, stolice, prekidače, kamere i telefone. Njegov rad je izložen u nekim od najprestižnijih svetskih institucija, uključujući MoMA u Njujorku (četrnaest Kastiljonijevih komada), Viktorija i Albert muzej u Londonu, Kunstgewerbe muzej (Muzej umetnosti i zanata) u Cirihu, Nacionalni muzej primenjene umetnosti u Monaku, Vitra Design Museum, Weil am Rhein (Muzej dizajna Vitra, u Vajlu na Rajni).

Pored industrijskog dizajna, bavio se i arhitekturom i urbanizmom i bio je međunarodno priznat po proizvodima iz oblasti dizajna svetla i opremanja kao i enterijerima realizovanim širom sveta.

Njegova dizajnerska rešenja imaju stvarnu svrhu i funkciju i danas inspirišu mnogobrojne dizajnere.

Pogledajte ovde njegove projekte iz oblasti industrijskog dizajna.

Dizajni svetala, stolica i enterijera dizajnera Ahila Kastiljonija.

7. Naoto Fukasawa (Naoto Fukasava 1956-)

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu umetnosti Tama, smer dizajn proizvoda, 1980. godine, Naoto Fukasava se pridružio kompaniji Seiko Epson, gde je bio zadužen za inovativni dizajn. Preselio se u SAD 1989. da radi za kompaniju ID Two (to je sada IDEO San Francisko). Nakon sedam godina prakse pre svega u Silikonskoj dolini (gde je bio uključen i u razvoj koncepta dizajna za Apple u ranim fazama ove kompanije), vraća se u Japan 1996. gde osniva i predvodi IDEO-ovu kancelariju u Tokiju. Od 2003. vodi svoju kompaniju Naoto Fukasawa design.

Danas Fukasava dizajnira za različite poznate brendove u celom svetu, a projekti su iz različitih oblasti, od precizne elektronske opreme do nameštaja, do dizajna enterijera i arhitekture.

Fukasava je dobitnik mnogobrojnih nagrada, a sledeći radovi su odabrani da budu deo kolekcija nekoliko svetski poznatih muzeja:

Inovativni dizajni dizajnera Naoto Fukasawa: sat, stolice i posuđe.

8. Dieter Rams (Diter Ramz 1932-)

Diter Ramz je čuveni nemački dizajner, na kojeg je veliki uticaj imao njegov deda, stolar.

Ramzovi radovi su izlagani širom sveta (izložbe i stalne postavke).

Poznat je kao jedan od prvih dizajnera koji je težio proizvodnji na ekološki prihvatljiv način, pre nego što je to postalo popularno.

D. Ramz veruje da dizajn može doprineti zaštiti i održanju životne sredine, kao i da je najbolji dizajn inovativan, koristan, estetičan, jednostavan, da dobar dizajn čini proizvod razumljivim i lakim za korišćenje. Sve ove ideje su sažete u njegovih čuvenih „10 principa dobrog dizajna“, koje su prihvatili dizajneri širom sveta.

Od 1955. do 1997. je bio glavni dizajner za poznatu nemačku kompaniju Braun, gde je zajedno sa svojim timom dizajnirao mnogo proizvoda za svakodnevnu upotrebu koji su ostavili neizbrisiv trag na estetiku i kulturu 20. veka.

Tako su na primer njegov pristup dizajnu i njegova estetika uticali na Apple dizajnera Džonatana Ajva i mnogi Apple proizvodi odaju počast Ramsovom radu za Braun, među kojima je:

  • Prenosivi radio Braun T3 Radio iz 1958. (inspiracija za iPod)
  • Čuveni džepni digitron Braun ET 66 Calculator iz 1987. (inspirisao je aplikaciju za kalkulator koja se nalazi u svakom iPhone-u od iOS6 verzije)

Paralelno s radom u kompaniji Braun, dizajnira i nameštaj za Vitsœ od 1959. gde je napravio i univerzalni sistem polica koje su modularne, odnosno koje mogu da se menjaju i nameštaju tako da odgovaraju svakom prostoru. Reč je o aluminijumskim šinama montiranim na zid na koje se postavljaju police.

Smatrao je da je manje zapravo bolje (nem. „weniger, aber besser“ – „manje, ali bolje“). Protivio se konzumerizmu i zalagao za proizvodnju ekološki održivih predmeta koji će trajati dugo i koji će biti dobro osmišljeni i testirani pre plasiranja na tržište, te koji neće manipulisati potrošačima/kupcima tako što se predstavljaju lažno.

Proizvodi koje je dizajnirao Dieter Rams:  džepni digitron, TP 1 radio, cediljka za citruse, upaljač, zvučnici i modularna polica.

9. Philippe Starck (Filip Stark 1949-)

Filip Stark je francuski arhitekta i industrijski dizajner najpoznatiji po dizajnu enterijera, arhitekturi, kućnim proizvodima, nameštaju i još mnogo toga. Učestvovao je u izradi više od 10.000 projekata, od proizvoda za svakodnevnu upotrebu kao što su cediljke za limun i sokovnici, nameštaj pa sve do revolucionarnih hotela, aviona, raketa, jahti, motocikala, vetroturbina i električnih automobila.

Godine 1968. osnovao je svoju prvu kompaniju koja se bavila proizvodnjom predmeta na naduvavanje.

Prvi put je stekao međunarodnu pažnju kada je angažovan da preuredi privatne prostorije u Jelisejskoj palati (1983/84) u Parizu, za francuskog predsednika Fransoa Miterana.

Njegov dizajn odlikuje sklonost ka tečnim organskim oblicima i suptilnim, razigranim detaljima. Raznovrsni proizvodi koje je dizajnirao po narudžbini uključivali su čamce, boce mineralne vode, kuhinjske uređaje, četkice za zube, prtljag za Samsonite, kancelarijski nameštaj, televizore, satove za Fossil, naočare i optički miš za Microsoft.

Ovi proizvodi su se često prodavali po pristupačnim cenama. Odbacujući dizajn samo zbog lepote ili kao simbola bogatstva, Stark se nadao da će njegov rad poboljšati živote ljudi dodajući element humora i iznenađenja svakodnevnim radnjama kao što su pranje zuba ili kuvanje.

Na prelazu u 21. vek, Stark je dizajnirao tzv. Ghost Chair (Stolica DUH) što je, za sada, jedan od njegovih najpoznatijih dizajna. Stolica je rađena za italijansku kompaniju Kartell i napravljena je od modernih materijala pomoću moderne tehnologije – ideja Filipa Starka je bila da transformiše klasičnu fotelju Luja XVI u providno sedište iz jednog dela, bez spojeva.

Da bi postigao održivost, Stark veruje u korišćenje što manje materijala i energije, umesto da se okrene prirodnim materijalima, kao što su učinili mnogi drugi dizajneri.

Pogledajte ovde neke od Starkovih dizajnerskih projekata.

Philippe Starck, dizajner enterijera čita knjigu na dvosedu i njegovi najpoznatiji dizajni stolica i stočića.

10. Marc Newson (Mark Njuson 1963-)

Mark Njuson je australijski dizajner, koji je živeo i radio u Sidneju, Tokiju i Parizu, a trenutno živi u Londonu gde njegova kompanija Marc Newson Ltd posluje od 1997. godine sa nekim od najprestižnijih svetskih kompanija i brendova iz različitih oblasti poslovanja, od industrije, proizvodnje i tehnologije do transporta, mode i luksuzne robe.

Dobitnik je brojnih nagrada, a TIME magazin ga je proglasio za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Dizajnirao je nameštaj i predmete za domaćinstvo, bicikle i automobile, privatne i komercijalne avione, jahte, radio na raznim arhitektonskim projektima za klijente širom sveta.

Još dok je bio student, počeo je da eksperimentiše sa dizajniranjem nameštaja i stvorio je sada već čuveni komad nameštaja za sedenje – Lockheed Lounge. Ovaj predmet je postavio 4 svetska rekorda na aukcijama za dela koja je kreirao živi dizajner (obično na aukcijama veće cene postižu predmeti preminulih autora).

Njusonove radove možete videti u mnogim velikim muzejskim kolekcijama, uključujući MoMA u Njujorku, Londonski muzej dizajna i Viktorija i Albert muzej u Londonu, Centar Georges Pompidou u Parizu i Vitra dizajn muzej u Nemačkoj. Takođe, on je jedini dizajner koga predstavlja galerija Gagosian.

Pogledajte ovde projekte Marka Njusona.

Najpoznatiji proizvodi dizajnirani u kompaniji Marc Newson Ltd: stolice, avion, cipele.

Zaključak

Najuticajniji dizajneri svih vremena su oblikovali naš svet na različite načine. Njihov rad i vizija ostaju izuzetno važni i inspirativni za buduće generacije dizajnera. Njihova kreativnost, inovativnost i hrabrost da se izraze kroz dizajn ostavili su neizbrisiv trag i duboko su uticali na našu kulturu, estetiku i način života. I, dok se naša agencija ne bavi dizajnom predmeta, građevina i aviona, mi unosimo svežinu u veb dizajn. Stvaramo prijatne, brze i optimizovane sajtove koji se među konkurencijom probija na vrh pretrage. Prelistajte naše usluge i portfolio.

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet