Blog

Najlepši sajtovi automobilske industrije – Da li dizajn karoserije prati dizajn sajta

19. 05. 2023. | Sajtovi

TAGOVI: Dizajn

Automobilska industrija ne pravi samo „sredstva za privatni prevoz“. Istina je da većina proizvođača pravi automobile za prevoz od tačke A do tačke B. Ima u tom sektoru boljih i lošijih „majstora“. Međutim, ne prave svi automobile za prevoz. Tu su i proizvođači kojima je estetika bitnija od svakodnevnog života. Ne kažem da su mašine lošije, naprotiv, najbolje su na svetu, ali je izgled podjednako bitan. Ne prave se takvi automobili svuda. Praktično dolaze samo iz Italije i Velike Britanije. Mi se ovde nećemo baviti samim automobilima, već sajtovima/prezentacijama. Zanimalo nas je da li su ovi sajtovi za automobile visoke estetske kriterijume primenili i na veb prezentacije ili je sav talenat potrošen na karoseriju.

Predstavljamo vam šest najboljih sajtova po našem izboru. Brojaćemo od 6 do 1. Na kraju će vas čekati najbolji sajt. Ova lista bi se mogla tumačiti i kao estetska „utakmica“ između Italije i Britanije.

Sajtovi za automobile prokazani na lap topu, ekranu računara i tabletu.

6. Fiat (Italija)

Fiat se našao ovde jer ima najbolji pregled istorije automobila. I ne samo to, Fiat je na listi jer smo sentimentalno vezani za tog proizvođača automobila. To je, zapravo, naš auto. Ceo život je sa nama. Kvalitet kola prati i sajt. Boje su odlično izabrane. Sajt je šaren, ali nije kičast. Slike su fantastično obrađene i uklopljene u celinu.

Sajt je urađen bez želje da se podilazi publici. Recimo na ovoj stranici: hrabra odluka – crveni auto na crvenoj pozadini. Hrabro, a izgleda fantastično.

Najbolji deo sajta je sekcija „Najbrži automobili na planeti. Nasleđe“. Možete se igrati i kretati kroz decenije klikom na dugme, kako budete išli dalje tako će se smenjivati automobili iz tog perioda. Cela naša priča i priča naših majki i očeva, baba i deda, može se ispričati u toj jednoj liniji.

Pogledajte sajt ovde.

5. Ferrari (Italija)

Na petom mestu je Ferrari – brz sajt za brzi auto. Može vam se zavrteti u glavi ako duže gledate u brzo montirane kadrove, kao da gledate auto dok juri stazama Formule jedan. Ceo sajt je dinamičan, atraktivan i jednostavan za korišćenje. Sve je u znaku konja koji se propinje.

Pogledajte sajt ovde.

Ferrari-jev sajt za automobile prikazuje beli auto na ekranu lap topa pod nazibom Ghost.

4. McLaren (Velika Britanija)

McLaren je ponudio vrlo zanimljivu prezentaciju. Kako pomerate miša levo-desno možete videti auto sa svih strana – možete ga zavrteti 360 stepeni. Automobili se mogu vrteti kao igračke, možete ih videti iz svih uglova i listati ih. Atraktivan sajt. Odlične slike u skladu s dizajnom samog automobila.

Pogledajte sajt ovde.

3. Aston Martin (Velika Britanija)

Na trećem mestu je Aston Martin. S jedne strane nam nude moderan dizajn, ali, s druge, prizivaju i neka prošla vremena. Mene najviše podseća na francuske filmove čija radnja se odigrava na Azurnoj obali. Taj spoj je dobitna kombinacija. I ovde možete pregledati automobile tako što ih okrećete za 360 stepeni. Boja zelenog modela je zadivljujuća.

Pogledajte sajt ovde.

Aston Martin-ov sajt za automobile prikazan na ekranu lap topa.

2. Maserati (Italija)

Ipak, najdinamičniji sajt uradio je legendarni proizvođač Maserati. Možda je ovaj sajt zaslužio i prvo mesto, ali ga je pretekao neko ko je otišao korak dalje. Maserati automobile možete pregledati tako što oni prolaze pored vas na klik miša ili na pokret prsta. Ne vrte se, već kao na nekoj paradi prolaze pored vas i to vašom voljom. Po našem sudu to je još bolji efekat od onog koji imamo na ranijim sajtovima.

Kako idete prema kraju stranice tako se dešavaju razne tranzicije. Utisak je kao da ste krenuli na putovanje. Kada budete pregledali pojedinačne modele kao da ste ušli u poseban deo svemira. Dok menjate boje pojedinih automobila, menja se i boja pozadine. Dinamika je tu skoro na svakoj strani. Pravo je uživanje krstariti ovim sajtom.

Pogledajte sajt ovde.

1. Rolls Roys (Velika Britanija)

Na prvom mestu je neverovatni sajt čuvenog brenda Rolls Roys. Kada se sajt učita nemojte raditi ništa, nemojte ići dole. Uživajte u tri slajdera. Dok se promeni prva slika neće ni shvatiti na kom se sajtu nalazite. Od reklamnog materijala ćete videti samo dva slova: RR. Tu zapravo ni nema automobila, tu su svemir i apstrakcija. Nešto se dešava, ali nije jasno da ljudi prodaju kola. Tek tu i tamo možete zaključiti da se nazire deo karoserije. Tek kada krenete ka kraju sajta videćete šta nude. Sve unutrašnje stranice pune su detalja, čak i ne prikazuju ceo automobil tako često. Sve je skladno, puno jakih boja, ali ne umara i ne napada.

Ovaj sajt se našao na prvom mestu jer je najmanje egoistički. Umetnički je i apstraktan. Nije za svakoga, kao što ni njihovi automobil nisu za svakog. Nisu za svakog čak i ako imaju para, ovo je auto (a i sajt) za ljude koji imaju novac i nisu spremni da ga bacaju kako bi im se drugi divili. Ovo je sajt za ljude sa stilom, ljude s ukroćenim egom i ljude koji znaju da gledaju detalje i misle apstraktno.

Rolls Roys i njihov sajt za automobile prikazuje samo detalje karoserije.

Pogledajte sajt ovde.

Dragan Stojanović i Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet