Blog

Lava NET custom internet prodavnica

13. 01. 2023. | Shop

Šta je zapravo custom internet prodavnica? To je online prodavnica napravljena isključivo po meri vašeg posla, usmerena samo na prodaju velikog broja proizvoda, čak i više od milion. Kao npr. AliExpress, koji nudi preko 111 miliona proizvoda.

Sadržaj

Prednosti custom internet prodavnica

Mnogo je prednosti internet prodavnice izrađene po meri. Jednu smo već naveli: ogroman broj proizvoda može da se unese u sistem, a da sajt/šop ne bude preopterećen i da se stranice brzo učitavaju. A brzo učitavanje je još jedna prednost i to jedna od ključnih.

Na primer, u odnosu na internet prodavnice urađene u WordPresu i Woocommerce sistemu (koji koristimo takođe i koji su odlični za manji broj proizvoda) custom shop je preporuka za prodavnice sa više stotina ili hiljada proizvoda upravo zbog veće brzine učitavanja. Kada potencijalnom kupcu treba više od nekoliko sekundi da otvori stranicu vašeg sajta/šopa, mnogi neće sačekati već će je zatvoriti. Prisetite se i sami koliko vremena i živaca imate da čekate da se učita nešto, pogotovo kada surfujete webom na mobilnom telefonu. Vrlo malo, ne više od tri sekunde.

Druge prednosti koje su takođe važne, jeste to da sa Lava NET custom prodavnicom dobijate stabilnu prodavnicu, napravljenu u sistemu koji ćete moći lako da koristite jer je jednostavan, imaćete maksimalnu bezbednost u smislu zaštite od sajber napada i hakera. Takođe, postoji mogućnost dodavanja svih spoljnih kodova (Google Analytics, Facebook Pixel, Google Tag Manager…) za praćenje cele prodavnice i za svaki proizvod pojedinačno.

Ukoliko se odlučite da vam Lava NET tim pravi prodavnicu po meri dobićete i moderno dizajnirane stranice. Tu spadaju osnovne strane koje ima i svaki sajt koji nije šop (npr. početna, o nama, kontakt stranica) kao i stranice koje su specifične za online šopove (korpa, podaci korisnika, stranica za plaćanje itd.) Takođe, ono što je glavno, dobijate New Software Generation, softver koji pokreće celu prodajnu mašinu.

Plugins (dodaci)

U skladu sa posebnim željama odnosno potrebama, Lava NET će vam napraviti, po vašoj specifikaciji, i dodatke koji nisu uključeni u osnovne stavke (npr. jedan takav dodatak je plugin koji vam omogućava da automatski uvozite proizvode iz drugih šopova ili sistema za plaćanje ili plugin koji omogućava kupcima da prave wish listu, koju mogu šerovati na društvenim mrežama ili slati mejlom).

Postoji nekoliko razloga zašto dodaci (plugins) nisu uključeni u osnovnu ponudu. Pre svega da bi naručilac dobio samo šop, ukoliko mu ništa drugo ne treba, po najpovoljnijoj mogućoj ceni. A i zato što nema tipskih pluginova koji bi se prerađivali za specifične potrebe.

Kontrolna tabla, admin deo, bekend vaše radnje na netu

Backend prodavnice i kontrolna tabla su ustvari magacin vaše radnje gde se bavite i papirologijom. Tu ubacujete nove proizvode, odatle šaljete fakture/račune, imate pristup mejlovima (možete napraviti bezbroj poslovnih mejlova, koje možete u bekendu da brišete i da menjate šifre), u bekendu dajete proizvodu šifru, ako želite za svaki proizvod pojedinačno (ali se šifre proizvoda mogu ubaciti u sistem odjednom ako imate npr. spisak svih proizvoda sa nazivima, šiframa, cenama, opisima i sl. u jednoj eksel tabeli).

Kao vlasnik prodavnice ili radnik koji vodi vašu online prodavnicu, uvek možete da se ulogujete u backend vaše radnje. Tada ulazite u kontrolnu tablu gde na jednom mestu imate pregled liste korisnika (to su podaci svih kupaca koji su ostavili podatke za registraciju, podaci osoba koje rade na šopu i svih koji imaju pristup da se uloguju i uđu u bekend radnje). Ovde možete menjati profile onih koji učestvuju u radu i pregledu bekenda.

Takođe u kontrolnoj tabli (dashboard) imate pregled i nad računima tj. narudžbinama sa svim detaljima. Svaka porudžbina može da se pregleda, ponovo pošalje kupcu, ako je potrebno, da se štampa i eksportuje kao PDF dokument.

Kontrolna tabla je mesto gde unosite proizvode, sa svim važnim podacima (cena, šifra, opis, uputstvo kako se koristi, razne dodatne informacije važne za neki proizvod). Tu pravite kategorije i podkategorije proizvoda što se radi u svim sistemima. Za svaku kategoriju i podkategoriju možete dodati posebnu sličicu.

Kategorije i podkategorije proizvoda

Radi bolje preglednosti i dostupnosti, proizvode uvek morate grupisati u neke celine odnosno kategorije i podkategorije kako bi se i kupci i vi lako snalazili u prodavnici.

Ako prodajete garderobu imaćete npr. kategorije: muška, ženska i dečija odeća. A onda će kategorija ženska odeća imati npr. podkategorije suknje, haljine, majice itd.).

Sve ovo pravite u bekendu.

Marke proizvoda

Tu dolazimo i do MARKI što je specifičnost za custom šop – reč je o kategorijama ali po posebnim kriterijumima.

Marke služe da kupci mogu unakrsno da filtriraju proizvode po raznim kriterijumima, npr. u prodavnici auto-delova možete birati da vidite samo štop svetla za automobile određene marke (npr. AUDI) i posebnog modela izabranog auta (npr. AUDI Q8 18) ili da pregledate samo pamučne majice crvene boje od proizvođača H&M.

Marke se takođe prave i menjaju u kontrolnoj tabli.

Slanje proizvoda kupcima – kurirske službe

U bekendu postoji mogućnost dodavanja koliko god želite kurirskih službi – to znači da će na sajtu/šopu kupci moći da biraju kojom kurirskom službom žele da im se dostavi proizvod.

Zaključak

Custom internet prodavnica koju ćemo napraviti samo za vaš biznis je možda i “najlakša” (brzo se učitava) na našem tržištu jer koristimo čist PHP (no framework), MySQl bazu i HTML i CSS za front (framework Bootstrap). Stoga nas pozovite da započnemo izradu vaše online prodavnice. Ona može zaživeti i za 30 radnih dana od potpisivanja ugovora (ukoliko ne bude zastoja u dostavljanu materijala od strane klijenta i dodatnih zahteva (van početnog dogovora)).

Ukoliko imate dodatnih pitanja možete zakazati besplatne konsultacije od 30 minuta ovde, a kako bi se naši prodavci što bolje spremili za konsultacije sa vama možete prvo popuniti kratak upitnik za custom shop ovde.

Šta vam je sve potrebno da biste započeli izradu internet prodavnice možete pročitati u tekstu Izrada internet prodavnice: Šta vam je potrebno da biste započeli proces?

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

Custom shop

Custom shop za ozbiljne biznise je ekskluzivni Lava Net proizvod. Namenjen je vlasnicima biznisa koji prodaju veliki broj proizvoda i žele potpunu kontrolu prodaje na internetu. Zakažite besplatne konsultacije.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet