Blog

Koje sajtove treba pratiti kako biste ostali u korak s SEO novitetima

22. 03. 2024. | SEO

Praćenje noviteta u SEO-u postaje sve važnije za uspeh online poslovanja. Algoritmi pretraživača se neprestano menjaju, a konkurencija za visoko rangiranje na pretraživačima je sve veća. Zbog toga je ključno ostati informisan o najnovijim trendovima i praksama u oblasti SEO-a. U ovom članku, istražićemo koje sajtove, alate i resurse treba pratiti kako biste ostali u korak sa svim novostima u SEO industriji.

SADRŽAJ:

SEO alati i resursi za praćenje noviteta

Kada je reč o praćenju novosti u SEO-u, korišćenje pravih alata može biti ključno za uspeh. Postoji mnogo alata i resursa koji vam mogu pomoći da ostanete informisani o najnovijim trendovima i promenama u SEO kampanjama.

Jedan od najpopularnijih alata je Google Search Console. Ovaj besplatan alat pruža detaljne informacije o tome kako Google vidi vaš sajt, uključujući informacije o indeksiranju, vidljivosti pretraživanja i greškama na sajtu. Redovno praćenje ovih informacija može vam pomoći da otkrijete potencijalne probleme i optimizujete svoj sajt za bolje rezultate na pretraživačima.

Postoje mnogi drugi alati koji pružaju detaljne analize konkurencije, ključnih reči i backlinkova. Ovi alati najčešće prate rangiranje ključnih reči, analiziraju saobraćaj i prate trendove kako biste ostali u toku sa promenama u ovom poslovanju. Postoji nekolicina izvikanih i precenjenih alata koji se papreno naplaćuju.

Dobra vest je da neki od tih alata imaju i besplatne varijante za praćenje rangiranja ključnih reči, iako to često znači da ništa od rezultata ne možete sačuvati, ali rezultati zaista jesu tačni.

Prakse i tehnike za praćenje novosti u SEO-u

Pored korišćenja alata i praćenja sajtova, postoje i određene prakse i tehnike koje možete primeniti kako biste efikasno pratili novosti u SEO-u.

Jedna od ključnih praksi je redovno praćenje analitike sajta. Analiza ključnih metrika poput broja posetilaca, stopa konverzije i prosečnog vremena provedenog na sajtu može vam pružiti uvid u to kako vaš sajt funkcioniše i da li postoje oblasti koje treba unaprediti. U ovome vam može pomoći Google Analitics koji je nedavno prešao na svoju unapređenu verziju 4.

Takođe, važno je pratiti promene u algoritmima pretraživača i prilagoditi svoju SEO strategiju prema tim promenama. Ova ažuriranja i sam Google najaviljuje na svom blogu koji su baš zgodno nazvali “The Keyword”. No, istina je da se ovde provlače sve vesti vezane za ovaj pretraživač i njihove aplikacije uopšteno, ali kategorija “search” se upravo bavi svime što se pretrage tiče.

Godina 2024. je započela sa januarskim ažuriranjem samog jezgra Google pretraživača, što je učinilo da mnogi februar provedu u panici zbog naglih padova ključnih reči i poseta. Mart nas je dočekao sa još jednim ažuriranjem, a čekaju nas još mnoga u ovoj godini.

Praktični saveti za praćenje novosti u SEO-u

Kako bi ostali u toku sa najnovijim trendovima i novostima u SEO industriji, važno je da pratite određene prakse i primenjujete odgovarajuće alate. Evo nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da efikasno pratite SEO novitete:

 • Redovno čitajte relevantne blogove i sajtove: Pratite blogove i sajtove koji se bave SEO-om i digitalnim marketingom kako biste dobili uvid u najnovije trendove i prakse. Prijavite se na njihove newsletter-e kako biste dobijali najnovije informacije direktno na vašu e-poštu.
 • Pratite stručnjake na društvenim mrežama: Pratite poznate SEO stručnjake na društvenim mrežama poput Twitter-a, LinkedIn-a, Facebook-a pa čak i TikTok-a. Ovi stručnjaci često dele korisne savete, analize i najave novih algoritamskih promena.
 • Učestvujte u SEO zajednici: Aktivno učestvujte u SEO zajednici putem foruma, diskusionih grupa i društvenih mreža. Delite svoja iskustva, postavljajte pitanja i budite u toku sa dešavanjima u industriji.
 • Pratite webinare i online konferencije: Učestvovanje u webinarima i online konferencijama može vam pružiti priliku da čujete najnovije trendove direktno od stručnjaka iz industrije. Ovi događaji često nude i priliku za postavljanje pitanja i interakciju sa predavačima. Jedan od predstojećih regionalnih konferencija će se održati 27. i 28. aprila 2024. u Banja Luci.
 • Iskoristite alate za praćenje ključnih reči: Koristite besplatan alat poput Google Keyword Planner-a, ili pak neki od plaćenih alata za praćenje ključnih reči i otkrivanje novih trendova u pretragama. Analizirajte koje ključne reči su u porastu kako biste prilagodili svoju SEO strategiju.

Praćenje blogova

Postoji na stotine, ako ne i hiljade sajtova koji redovno prate i objavljuju vesti iz sveta SEO-a. Svaki od ovih sajtova ima svoj stil pisanja, svoje autore i svoju fokusiranost na određene teme. Zbog toga je važno da svako ko se interesuje za SEO pronađe sajt i blogera koji mu najviše odgovara, kako bi mogao da prati najnovije informacije i trendove sa lakoćom i razumevanjem.

Prilikom odabira sajta koji ćete pratiti, treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, važno je da sajt pruža relevantne i pouzdane informacije. Pored toga, treba obratiti pažnju na stil pisanja i pristup informisanju. Neki sajtovi se fokusiraju na detaljne analize i tehničke aspekte SEO-a, dok drugi pružaju praktične savete i studije slučaja.

Takođe, važno je pronaći blogera ili autora čiji stil pisanja odgovara vašem načinu razmišljanja i učenja. Neki autori pišu na veoma tehnički način, dok drugi koriste jednostavniji jezik i primere iz svakodnevnog života. Pronalaženje autora čije članke čitate sa lakoćom i razumevanjem može značajno poboljšati vaše iskustvo u učenju i praćenju SEO vesti.

Uz to, treba imati na umu da je SEO dinamična oblast koja se neprestano menja i evoluira. Zbog toga je važno pratiti više sajtova i blogera kako biste dobili širu sliku o tome šta se dešava u industriji i kako se možete prilagoditi promenama.

Ukratko, postoji veliki broj sajtova i blogera koji se bave SEO vestima, i važno je da svako pronađe sajt i autora koji mu najviše odgovara. Prateći različite izvore informacija, možete bolje razumeti i pratiti najnovije trendove i prakse u SEO industriji.

Vodeći stručnjaci u svetu SEO-a

Postoje mnogi stručnjaci i entuzijasti koji aktivno prate i dele informacije o SEO trendovima na društvenim mrežama. Neki od tih stručnjaka su:

 • Rand Fishkin – Rand je osnivač Moz-a i poznat je po svojim analizama i predviđanjima u vezi sa SEO trendovima. Pratite ga na Twitter-u: @randfish.
 • Neil Patel – Neil je jedan od najpoznatijih digitalnih marketinških stručnjaka, a njegov blog često sadrži članke o SEO trendovima i savetima. Pratite ga na Twitter-u: @neilpatel.
 • Brian Dean – Brian je osnivač Backlinko-a, a njegov blog je poznat po detaljnim analizama i savetima o SEO-u. Pratite ga na Twitter-u: @BrianEDean.
 • Aleyda Solis – Aleyda je internacionalna SEO konsultantkinja i često deli korisne informacije o SEO trendovima na društvenim mrežama. Pratite je na Twitter-u: @aleyda.
 • Julie Joyce – Julie je suosnivačica kompanije Link Fish Media i poznata je po svojoj ekspertizi u vezi sa link building-om i SEO-om. Pratite je na Twitter-u: @JulieJoyce.
 • Lily Ray – Lily je SEO direktorka u kompaniji Path Interactive i često deli svoje znanje i iskustvo na društvenim mrežama. Pratite je na Twitter-u: @lilyraynyc.
 • Britney Muller – Britney je bivša SEO stručnjakinja u Moz-u i poznata je po svojim analizama i savetima u vezi sa SEO-om. Pratite je na Twitter-u: @BritneyMuller.
 • Glen Allsopp – Glen je osnivač kompanije Detailed.com i poznat je po svojim dubokim analizama i savetima o SEO-u. Pratite ga na Twitter-u: @ViperChill.

Ovi stručnjaci su samo neki od mnogih koji aktivno prate i dele informacije o SEO trendovima na društvenim mrežama. Pratite ih kako biste dobili korisne savete i informacije o najnovijim dešavanjima u SEO industriji.

SEO konferencije i događaji

Učestvovanje na SEO konferencijama i događajima može biti odličan način da ostanete u toku sa najnovijim trendovima i praksama u SEO industriji. Ovi događaji okupljaju stručnjake iz oblasti SEO-a koji dele svoja iskustva, savete i najnovija saznanja.

Jedna od najpoznatijih SEO konferencija u svetu je MozCon, koju organizuje Moz. Ova konferencija okuplja vodeće stručnjake iz oblasti SEO-a koji govore o najnovijim trendovima, alatima i tehnikama u SEO industriji.

Još jedna značajna SEO konferencija je SMX (Search Marketing Expo), koja se održava širom sveta i fokusira se na najnovije trendove u oblasti pretraživačkog marketinga, uključujući SEO, PPC (pay per click) i društvene medije.

Sve konferencije pružaju neverovatnu mogućnost upoznavanja, povezivanja i saradnje sa ljudima u ovoj praksi. Ukoliko imate mogućnosti, svakako nije nešto što treba da se propusti.

Pored konferencija, važno je pratiti i lokalne događaje i meetup-ove koji se bave SEO-om. Ovi događaji mogu vam pružiti priliku da se povežete sa lokalnim stručnjacima i da saznate više o specifičnim izazovima i trendovima u vašoj regiji.

SEO zajednica i forumi

Učestvovanje u SEO zajednici putem foruma, diskusionih grupa i društvenih mreža može biti odličan način da ostanete u toku sa najnovijim vestima i trendovima u SEO industriji. Ovi kanali omogućavaju vam da razmenjujete ideje, iskustva i savete sa drugim stručnjacima iz oblasti SEO-a.

Jedan od najpoznatijih SEO foruma je WebmasterWorld, koji okuplja hiljade stručnjaka iz oblasti SEO-a i internet marketinga. Na ovom forumu možete pronaći informacije o najnovijim algoritmima pretraživača, tehnikama optimizacije sajta i drugim relevantnim temama.

Takođe, važno je pratiti i aktivnosti na društvenim mrežama koje su posvećene SEO-u. Grupe na Facebook-u, LinkedIn-u ili Twitter-u mogu biti odlično mesto za razmenu ideja i informacija sa drugim stručnjacima iz industrije.

Zaključak

Praćenje novosti i trendova u SEO-u je ključno za uspeh online poslovanja. Korišćenje pravih alata, učešće na konferencijama, aktivno učestvovanje u SEO zajednici i praćenje budućih trendova su samo neki od načina kako možete ostati informisani i unaprediti svoju SEO strategiju. Budući da se SEO industrija neprestano menja i evoluira, važno je da ostanete fleksibilni i spremni da se prilagodite novim izazovima i mogućnostima koje donosi budućnost SEO-a. Svakodnevno učenje i praćenje novih informacija će vam pomoći da ostanete korak ispred konkurencije i postignete željene rezultate na pretraživačima.

Edit Garić

Možda će vas i ovo zanimati

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Koliko se dnevno sadržaja proizvede

Nije cilj sumanuto stvarati sadržaj, to se već dešava u „količinama“ koje polako prevazilaze naše perceptivne mogućnosti. Poenta je u tome kako napraviti nešto autentično, ako ne i umetnički.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet