Blog

Izrada sajta Novi Sad – Izrada sajta za naše komšije

18. 02. 2022. | Sajtovi

Naša agencija, Lava Net, sarađuje sa celim svetom. Trenutno radimo za firmu koja se nalazi na Havajima. Međutim, nama je bitno da budemo prepoznati kao agencija koja je posvećena lokalnim biznisima. Novosađani će da ‘guglaju’ za uspešnom agencijom koja izrađuje sajtove dok sede u Dunavskom parku, dok posmatraju prolaznike na Keju, dok kafenišu ili poručuju pivo u nekom od Pub-ova.

Izrada sajta za Novosađane – lokalni milje

Na prvi pogled izrada sajta nije povezana sa lokacijom, međutim, mnogo je lakše kad pravite sajtove o temama koje neposredno poznajete i ljudima koje znate. Naravno, svoje sugrađane poznajemo bolje od bilo kog drugog za kog radimo, znamo šta vole, znamo kako da im predstavimo informacije…

Prednost izrade sajta za komšije je i mogućnost češćih sastanaka uživo.

Kroz susrete uživo, sa klijentom, mnogo lakše rešavate sve nedoumice. Pismena prepiska često je izvor nedoumica. Rešavanje problema putem mejlova je izuzetno iscrpljujuće. Klijent nekad nije vičan radu na kompjuteru i u slanju mejlova. Uopšte, ne poznaje računare i nije vešt što se funkcionisanja interneta tiče, jer mu to znanje jednostavno ne treba u njegovom poslu. I bez njega je uspešan. Ali, 2022. je godina i svi smo svesni u neminovnost interneta. Svaka firma, mali, srednji i veliki biznis treba da budu online. Tada na scenu stupaju poslovni sastanci i ručkovi gde u živom kontaktu sve prepreke lakše prevazilazimo i uspevamo da se dogovorimo sa klijentom kakav sajt ćemo praviti.

Takođe, kroz susrete uživo sa klijentom, lako ispravljamo greške koje se neminovno javljaju u toku izrade novog sajta, a koje, da se ne ponavljamo, nije lako rešavati putem mejlova.

Posledica uspostavljanja dobrih međuljudskih odnosa (koji su drugačiji/prisniji/posebniji kada se izgrađuju putem komunikacije uživo – to smo videli najbolje tokom pandemije) je dobar posao, kojim su obe strane zadovoljne. I naručilac i izvođač radova.

A kada radite dobar posao klijenti će vas preporučivati svojim prijateljima, poslovnim partnerima. Preporuka uživo, iz usta klijenta je najbolja preporuka. Razmislite šta je verovatnije: da kupite neki proizvod zbog blještave reklame na televiziji ili zbog oduševljene priče vaše sestre o tom proizvodu.

Ovo naravno ne znači da ne možemo odraditi vrhunski posao samo putem mejlova i Zoom sastanaka. Primer za to je naš klijent s Havaja. Kompanija FABRIKA Outdoor Living proizvodi garniture od pletenog ratana i nama su se obratili za izradu sajta i online prodavnice. A sada za njih radimo i SEO. I da se ne hvalimo mnogo, ali imamo ohrabrujuće prve rezultate. Pisaćemo o tome u nekom od narednih tekstova.

Lokalna niša

Posebna prednost izrade sajtova za komšije jeste kada uđete u jednu, lokalnu, nišu. Pošto ste duboko zagazili u tematiku, svoj posao radite sve bolje i bolje. Ulazite dublje u materiju, stičete neprocenjiva iskustva iz određene oblasti jer ste napravili desetak uspešnih sajtova u jednoj niši.

Pomenućemo ovde naš rad na sajtovima iz oblasti medicine. I sama sam se iznenadila kako nam je spisak novosadskih medicinskih ustanova za koje smo pravili sajtove podugačak, a učestvovala sam u njihovoj izradi. Navešću vam neke od njih:

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ST Medicina

Specijalna Bolnica Vita

Asocijacija za sportsku traumatologiju i artroskopsku hirurgiju Srbije

Stomatološka ordinacija “Prof. Dr S. Karahoda”

Apoteke BIOFARM

Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka

Stomatološka ordinacija “Umićević Tešić”

Specijalistička stomatološka ordinacija Repić

Ordinacija Primarijus PRIM MED sanitetski prevoz

Specijalistička radiološka ordinacija MC radiologija

MC Poliklinika Kovačević

Die Praxis Limmat Physio

Čini mi se da su mi kolege prodavci pominjali ko nas je kome preporučio. Zar to nije nešto najdivnije što možete postići u poslu? Da vas preporučuju drugima jer dobro radite svoj posao. Podrazumeva se naravno da ne radimo za kikiriki. Pogledati naš celi Lava NET portfolio i reference.

Fotografije za izradu sajta

Pisali smo ranije o važnosti dobrih, kvalitetnih fotografija, koje ćemo postaviti na vaš sajt. To je posebno važno ako vam pravimo internet prodavnicu. Iz prakse znamo da se fotografije često zanemaruju i preskaču uz izgovore lako ćemo, slikala moja žena, imamo ih u katalogu dobavljača robe, već ćemo ih nekako naći na Guglu. Ali to nikako nije dobra poslovna praksa.

Potrebne su vam profesionalne fotografije. A pošto smo tu kraj vas, praktično komšije, uvek u kratkom roku možemo organizovati profi fotografisanje.

Pogledajte ovde kako može izgledati stranica sajta gde fotografije nisu zanemarene.

Tekstovi

Pored fotografija, veliki problem pri izradi sajta su tekstovi (o vašem biznisu/kompaniji/proizvodima) koje bi trebalo da obezbedite agenciji.

Često ljudi ne mogu ni dve rečenice da napišu o nekoj temi, koliko god da im je poznata, mnogi ne stižu jer imaju puno posla, ili se prosto, kao i mnogi poznati pisci, plaše praznog papira.

Rešenje i za ovaj problem je, pretpostavićete tačno, intervju uživo. Iako to možemo i putem kompjutera i interneta, tradicionalni intervju daje mnogo više od ekrana.

Zaključak

I kada se posao završi volimo da sretnemo ljude sa kojima smo sarađivali, kojima smo pravili sajt. Volimo da srećemo njihove klijente, ljude koji gledaju sajt, pronalaze konkretne korisne informacije online, bez odlaska iz kuće, i da s njima popričamo. Tada čujemo šta da ispravimo, šta da dodamo (kroz konstruktivnu kritiku možemo mnogo da naučimo), a nismo imuni ni na pohvale koje tako dobijamo.

Stoga zakažite besplatne konsultacije da porazgovaramo kako možemo da povećamo profit i vama i sebi.

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet