Blog

Ekstremni dizajn – Dobra fora, ali nije za upotrebu

23. 02. 2024. | Ostalo

TAGOVI: Dizajn

Dizajneri su poluumetnici, polupraktičari. Pripadaju i jednoj drugoj grupi. To je velika prednost, ali može biti i mana. Dizajneri koji su samo praktični prave ružne stvari, koje možete da koristite, ali nisu baš lepe. S druge strane, dizajneri koji više naginju na umetničku stranu umeju da naprave nešto lepo, originalno, neobično, drugačije, nešto što niko pre njih nije uradio. Problem je što to ne može da se koristi. U nekim slučajevima vam može škoditi ili vas čak povrediti.

Za vas smo izabrali nekoliko „super ideja“ koje nemaju upotrebnu vrednost (ničemu ne služe). Možda bi bila fora da nešto od ovog imate u kući, ali samo kao povod za razgovor, da privuče pažnju gostiju, nikako da se koristiti.

Neupotrebljivo jer ne funkcioniše

Dizajn mora na neki način da funkcioniše, pogotovo kod svakodnevnih predmeta, a ako su predmeti koje koristimo svakodnevno neupotrebljivi onda možda pred sobom imamo umetničko delo (procenite sami) koje nas može nasmejati i iznervirati, ali je sigurno da ga ne možete koristiti.

Na ivici praktičnosti

Dizajnerka iz Atine, Katerina Kamprani, je u projektu The Uncomfortable redizajnirala neke od uobičajenih, svakodnevnih predmeta i napravila ih nepraktičnima s namerom da ohrabri publiku da ponovo promisli odnos sa svetom koji nas okružuje, da nas nasmeje i možda navede na razgovor o ulozi koju dizajn ima u svakodnevnom životu.

Dragan Stojanović i Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

Najuticajniji dizajneri svih vremena

Najuticajniji dizajneri svih vremena

Za „velikog“ dizajnera nema malih, beznačajnih predmeta. Kada je reč o estetici i lepoti, ona postoji svugde oko nas, i u štipaljci za veš kojom kačimo mokre čarape.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet