Blog

Brendiranje i kreiranje sajtova koji prate kulturu i umetnost

2. 09. 2022. | Sajtovi

Kada se bavite web dizajnom, izradom sajtova, pravljenjem internet prodavnica, nekako se podrazumeva da vas interesuju umetnost i kultura. Bar onaj deo tima koji čine web dizajneri. Međutim celom Lava NET timu je umetnost veoma važna. I zato smo posebno ponosni na sajtove iz oblasti kulture i umetnosti, koje smo pravili za naše umetnike i umetnice, za Muzej savremene umetnosti Vojvodine kao i za Manastir Bukovo. Bez obzira na to da li ste vernik ili ne, ne možete zanemariti uticaj crkvene umetnosti, slikarstva i izrade fresaka, arhitekture na kulturni identitet. Kreiranje sajtova koji prate kulturu i umetnost su poseban izazov.

Takođe, Lava Net tim poslednjih godinu i po dana radi na projektu Lava LAB iz čiste ljubavi prema umetnosti i kulturi. Bez profita, samo iz ljubavi. Reč je o sajtu na kojem članovi Lava NET tima i nekoliko spoljnih saradnika/drugara/entuzijasta objavljuje tekstove, putopise, preporuke za filmove, knjige, serije i muziku.

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti umetnike i organizacije za koje smo izradili sajtove i/ili web šopove, a koje smo stavili u grupu Sajtova iz oblasti kulture i umetnosti.

MSUV – izrada sajta

Muzej savremene umetnosti Vojvodine neguje i promoviše umetnost druge polovine 20. i to što smo proživeli od 21. veka, povezujući lokalnu umetničku scenu sa internacionalnom. Takođe, Muzej prikuplja, sistematizuje i čuva bibliotečko i dokumentarno – arhivsku građu o svim protagonistima i pojavama važnim za istoriju umetnosti Vojvodine.

U muzejskom fondu se nalaze zbirke slika, skulptura, objekata i instalacija, grafika i crteža, konceptualne umetnosti, filma, videa i fotografije, intermedijskih i digitalnih radova, arhitekture, urbanizma i dizajna iz druge polovine 20. i početka 21. veka u Vojvodini, Srbiji, ali i dela inostranih umetnika i umetničkih grupa.

Saznajte više ovde.

Valentina Broštean – izrada sajta

Valentina Broštean je multidisciplinarna vizuelna umetnica koja radi sa tradicionalnim i digitalnim medijima. Rođena je u Novom Sadu, a nakon više od decenije provedene u Italiji, živi u Španiji. Diplomirala je grafički dizajn i magistrirala ilustraciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Novom Sadu. Njeni radovi su objavljeni u mnogobrojnim knjigama, časopisima i publikacijama širom sveta, a izlagala ih je i na raznim izložbama širom Evrope, na Bliskom istoku i u SAD.

Neki od njenih međunarodnih klijenata su Armani Exchange, The Washington Post, Il Corriere Della Sera, Bicycle USA i Kabinet Brewery.

Saznajte više ovde.

Chic wall art – Aleksandra Šikoparija – izrada sajta

Zaštitni znak umetnice Aleksandre Šikoparije su 3D kompozicije koje liče na venecijanske maske. Sve maske su unikatne, ručno rađene, elegantne i eksluzivne. Nisu namenjene za nošenje već su zidna dekoracija. Pored 3D maski ona pravi i unikatni žičani nakit od poludragog kamenja, sedefa, murano stakla… Do sada je izlagala na više sajmova umetnosti u zemlji i inostranstvu, a imala je i samostalne izložbe.

Saznajte više ovde.

Fotograf Dejan Valek – izrada sajta

Dejan Valek je novosadski fotograf prirode i portreta. Interesovanje za modu, portrete i prirodu je proširio i na primenjenu fotografiju. Član je Fotografskog saveza Srbije, Fotografskog kluba Vojvodina, izlagač na Republičkim izložbama, zvanični fotograf Fashion Week Serbia. Pored fotografije, bavi se i snimanjem video zapisa, video kamerom i dronom.

Saznajte više ovde.

Kreiranje sajtova kao što je za fotografa Dejana Valeka od strane Lava Net tima.

Latischa | Art Silk – izrada sajta i webshop-a

Autor brenda Latischa Art Silk je Ana Liptak koja se profesionalno bavi oslikavanjem svilenih marama i ešarpi. Boje koje koristi za slikanje na svili su visokog kvaliteta, kao i svila (nežna i mekana, sa visokim sjajem) na kojoj slika. Latischa marame i ešarpe su unikatne, ručno rađene i vrlo luksuzne.

Saznajte više ovde.

Manastir Bukovo – izrada sajta

Manastir Bukovo se nalazi zapadno od Negotina i muški je manastir. Tokom svoje istorije je više puta stradao i više puta je obnavljan. Na osnovu nekoliko različitih predanja pretpostavlja se da je izgrađen u periodu 13-15. veka, jer se do oslobođenja od Turaka 1833. godine, Bukovo u pismenim izvorima javlja samo nekoliko puta. Stilski se crkva manastira Bukovo ubraja u posebnu varijantu moravske arhitektonske škole i tokom svog postojanja nije bitnije menjala izgled.

U manastiru Bukovo se proizvodi i vino. Naime od sorte crne tamjanike, kojom je Bukovo proslavljeno, monasi danas prave vrhunsko vino. Crna tamjanika je specifična sorta grožđa. Vrlo je retka. Gaji se samo u Srbiji, Italiji i Portugaliji. Ona daje jedinstveno vino, neponovljivog ukusa i arome, sa tonovima cveća, voća i bosiljka. U manastiru Bukovo se proizvode i roze i beli burgundac, kao i rajnski rizling, pod zaštićenim brendom Filigran.

Saznajte više ovde.

IRP Institut za razvoj publike – izrada sajta

Institut za razvoj publike rad temelji na osnovu multidisciplinarnog naučnog istraživanja u oblasti razvoja publike i preduzetništva u kulturi. Misija IRP-a je kontinuirani naučno utemeljan rad na razvoju publike.

U delatnost IRP-a spada sprovođenje strateških socio-kulturoloških istraživanja određenih ciljnih grupa, objavljivanje konkursa za dramska dela zasnovana na IRP istraživanjima, objavljivanje konkursa za filmski i TV scenario, kao i za književna dela, produciranje pozorišnih predstava, organizovanje predavanja, realizovanje projekata kulturne animacije, predstavljanje umetnika, organizovanje izložbi likovnih i drugih umetnika, te posredovanje u prodaji umetničkih predmeta.

Saznajte više ovde.

Zaključak

Izrada sajtova iz oblasti umetnosti vam daje više slobode u dizajniranju, dizajnerska pravila za izradu web stranica popuštaju i to vam pruža mogućnost da vam se mašta razbukta i da pravite sajt za svoju dušu. Ne za pare. I kada se tako osećate dok radite svoj posao, onda je to uvek najbolje urađen posao. Na kraju će vaš proizvod biti vrhunskog kvaliteta, a kada pravite vrhunske sajtove vremenom će vam doći i pristojan novac. Nećemo se lažno predstavljati, novac jeste veoma važan.

Spisak sajtova iz oblasti kulture i umetnosti nije velik, ali nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo takvih projekata. Sigurno je da ćemo na zimu raditi još jedan sajt za veoma talentovanu umetnicu Nikoletu Mihaljević (Publikacije – Art takes Time square 2012). Možete ovde pogledati selekciju njenih dosadašnjih radova, a kada joj napravimo sajt imaćete priliku saznati i videti mnogo više. Unapred se radujemo njegovoj izradi.

Stoga, ako imate umetničku dušu, bavite se umetnošću na bilo koji način (štrikate bebi cipelice) i tu strast želite da podelite sa celom planetom, pa čak i prodajete i zaradite dovoljno, da od toga možete da živite, javite se našem timu, zakažite pola sata besplatnih online konsultacija i saznajte kako možemo da vas predstavimo svetu.

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet