Blog

Brendiranje i kreiranje sajtova koji prate kulturu i umetnost

2. 09. 2022. | Sajtovi

Kada se bavite web dizajnom, izradom sajtova, pravljenjem internet prodavnica, nekako se podrazumeva da vas interesuju umetnost i kultura. Bar onaj deo tima koji čine web dizajneri. Međutim celom Lava NET timu je umetnost veoma važna. I zato smo posebno ponosni na sajtove iz oblasti kulture i umetnosti, koje smo pravili za naše umetnike i umetnice, za Muzej savremene umetnosti Vojvodine kao i za Manastir Bukovo. Bez obzira na to da li ste vernik ili ne, ne možete zanemariti uticaj crkvene umetnosti, slikarstva i izrade fresaka, arhitekture na kulturni identitet. Kreiranje sajtova koji prate kulturu i umetnost su poseban izazov.

Takođe, Lava Net tim poslednjih godinu i po dana radi na projektu Lava LAB iz čiste ljubavi prema umetnosti i kulturi. Bez profita, samo iz ljubavi. Reč je o sajtu na kojem članovi Lava NET tima i nekoliko spoljnih saradnika/drugara/entuzijasta objavljuje tekstove, putopise, preporuke za filmove, knjige, serije i muziku.

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti umetnike i organizacije za koje smo izradili sajtove i/ili web šopove, a koje smo stavili u grupu Sajtova iz oblasti kulture i umetnosti.

MSUV – izrada sajta

Muzej savremene umetnosti Vojvodine neguje i promoviše umetnost druge polovine 20. i to što smo proživeli od 21. veka, povezujući lokalnu umetničku scenu sa internacionalnom. Takođe, Muzej prikuplja, sistematizuje i čuva bibliotečko i dokumentarno – arhivsku građu o svim protagonistima i pojavama važnim za istoriju umetnosti Vojvodine.

U muzejskom fondu se nalaze zbirke slika, skulptura, objekata i instalacija, grafika i crteža, konceptualne umetnosti, filma, videa i fotografije, intermedijskih i digitalnih radova, arhitekture, urbanizma i dizajna iz druge polovine 20. i početka 21. veka u Vojvodini, Srbiji, ali i dela inostranih umetnika i umetničkih grupa.

Saznajte više ovde.

Valentina Broštean – izrada sajta

Valentina Broštean je multidisciplinarna vizuelna umetnica koja radi sa tradicionalnim i digitalnim medijima. Rođena je u Novom Sadu, a nakon više od decenije provedene u Italiji, živi u Španiji. Diplomirala je grafički dizajn i magistrirala ilustraciju na Fakultetu likovnih umetnosti u Novom Sadu. Njeni radovi su objavljeni u mnogobrojnim knjigama, časopisima i publikacijama širom sveta, a izlagala ih je i na raznim izložbama širom Evrope, na Bliskom istoku i u SAD.

Neki od njenih međunarodnih klijenata su Armani Exchange, The Washington Post, Il Corriere Della Sera, Bicycle USA i Kabinet Brewery.

Saznajte više ovde.

Chic wall art – Aleksandra Šikoparija – izrada sajta

Zaštitni znak umetnice Aleksandre Šikoparije su 3D kompozicije koje liče na venecijanske maske. Sve maske su unikatne, ručno rađene, elegantne i eksluzivne. Nisu namenjene za nošenje već su zidna dekoracija. Pored 3D maski ona pravi i unikatni žičani nakit od poludragog kamenja, sedefa, murano stakla… Do sada je izlagala na više sajmova umetnosti u zemlji i inostranstvu, a imala je i samostalne izložbe.

Saznajte više ovde.

Fotograf Dejan Valek – izrada sajta

Dejan Valek je novosadski fotograf prirode i portreta. Interesovanje za modu, portrete i prirodu je proširio i na primenjenu fotografiju. Član je Fotografskog saveza Srbije, Fotografskog kluba Vojvodina, izlagač na Republičkim izložbama, zvanični fotograf Fashion Week Serbia. Pored fotografije, bavi se i snimanjem video zapisa, video kamerom i dronom.

Saznajte više ovde.

Kreiranje sajtova kao što je za fotografa Dejana Valeka od strane Lava Net tima.

Latischa | Art Silk – izrada sajta i webshop-a

Autor brenda Latischa Art Silk je Ana Liptak koja se profesionalno bavi oslikavanjem svilenih marama i ešarpi. Boje koje koristi za slikanje na svili su visokog kvaliteta, kao i svila (nežna i mekana, sa visokim sjajem) na kojoj slika. Latischa marame i ešarpe su unikatne, ručno rađene i vrlo luksuzne.

Saznajte više ovde.

Manastir Bukovo – izrada sajta

Manastir Bukovo se nalazi zapadno od Negotina i muški je manastir. Tokom svoje istorije je više puta stradao i više puta je obnavljan. Na osnovu nekoliko različitih predanja pretpostavlja se da je izgrađen u periodu 13-15. veka, jer se do oslobođenja od Turaka 1833. godine, Bukovo u pismenim izvorima javlja samo nekoliko puta. Stilski se crkva manastira Bukovo ubraja u posebnu varijantu moravske arhitektonske škole i tokom svog postojanja nije bitnije menjala izgled.

U manastiru Bukovo se proizvodi i vino. Naime od sorte crne tamjanike, kojom je Bukovo proslavljeno, monasi danas prave vrhunsko vino. Crna tamjanika je specifična sorta grožđa. Vrlo je retka. Gaji se samo u Srbiji, Italiji i Portugaliji. Ona daje jedinstveno vino, neponovljivog ukusa i arome, sa tonovima cveća, voća i bosiljka. U manastiru Bukovo se proizvode i roze i beli burgundac, kao i rajnski rizling, pod zaštićenim brendom Filigran.

Saznajte više ovde.

IRP Institut za razvoj publike – izrada sajta

Institut za razvoj publike rad temelji na osnovu multidisciplinarnog naučnog istraživanja u oblasti razvoja publike i preduzetništva u kulturi. Misija IRP-a je kontinuirani naučno utemeljan rad na razvoju publike.

U delatnost IRP-a spada sprovođenje strateških socio-kulturoloških istraživanja određenih ciljnih grupa, objavljivanje konkursa za dramska dela zasnovana na IRP istraživanjima, objavljivanje konkursa za filmski i TV scenario, kao i za književna dela, produciranje pozorišnih predstava, organizovanje predavanja, realizovanje projekata kulturne animacije, predstavljanje umetnika, organizovanje izložbi likovnih i drugih umetnika, te posredovanje u prodaji umetničkih predmeta.

Saznajte više ovde.

Zaključak

Izrada sajtova iz oblasti umetnosti vam daje više slobode u dizajniranju, dizajnerska pravila za izradu web stranica popuštaju i to vam pruža mogućnost da vam se mašta razbukta i da pravite sajt za svoju dušu. Ne za pare. I kada se tako osećate dok radite svoj posao, onda je to uvek najbolje urađen posao. Na kraju će vaš proizvod biti vrhunskog kvaliteta, a kada pravite vrhunske sajtove vremenom će vam doći i pristojan novac. Nećemo se lažno predstavljati, novac jeste veoma važan.

Spisak sajtova iz oblasti kulture i umetnosti nije velik, ali nadamo se da ćemo u budućnosti imati još mnogo takvih projekata. Sigurno je da ćemo na zimu raditi još jedan sajt za veoma talentovanu umetnicu Nikoletu Mihaljević (Publikacije – Art takes Time square 2012). Možete ovde pogledati selekciju njenih dosadašnjih radova, a kada joj napravimo sajt imaćete priliku saznati i videti mnogo više. Unapred se radujemo njegovoj izradi.

Stoga, ako imate umetničku dušu, bavite se umetnošću na bilo koji način (štrikate bebi cipelice) i tu strast želite da podelite sa celom planetom, pa čak i prodajete i zaradite dovoljno, da od toga možete da živite, javite se našem timu, zakažite pola sata besplatnih online konsultacija i saznajte kako možemo da vas predstavimo svetu.

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

Hoće li nas veštačka inteligencija po(ro)biti?

Hoće li nas veštačka inteligencija po(ro)biti?

AI nas neće po(ro)biti onako kao su zamišljali umetnici tokom 20. veka. Veštačka inteligencija će nas odvojiti od ljudi, do kraja nam ubiti želju za znanjem, jer lako dostupno znanje većina ne želi.

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet