Blog

Besplatno – Šta se može naći, a da nismo pisali o tome – WordPress plugin-ovi

5. 07. 2024. | Ostalo, Sajtovi, SEO

WordPress se izdvaja kao jedna od najpopularnijih platformi što se tiče digitalnog marketinga i izrade web sajtova. Njegova fleksibilnost i širok spektar mogućnosti čine ga prvim izborom za mnoge blogere, preduzetnike i kompanije. Jedan od ključnih razloga za to su brojni WordPress plugin-ovi koji omogućavaju korisnicima da jednostavno dodaju nove funkcionalnosti svojim sajtovima bez potrebe za programerskim znanjem. Ali, uz toliki broj dostupnih plugin-ova, lako se može desiti da propustite neke od najkorisnijih, besplatnih dodataka koji mogu značajno poboljšati funkcionalnost vašeg sajta. U ovom blogu istražićemo koje su to besplatne opcije koje možda niste do sada isprobali i kako vam one mogu pomoći da unapredite vaš WordPress sajt.

SADRŽAJ:

Najbolji besplatni resursi za rad i zabavu koje možda niste znali

U devet postova na Lava NET-u smo pisali o mnogo besplatnih sajtova i alata koje možete koristiti za razne stvari. Samo da rezimiramo:

Možda se sada pitate šta još ima besplatno. Odgovor je: mnogo toga. Toliko da verovatno nikad nećemo uspeti da nabrojimo sve na jednom mestu.
Ipak u nastavku teksta možete saznati za neke besplatne alatke/plugin-ove koji će vaš WordPress sajt učiniti još boljim i preglednijim.

1. Make Tables Responsive (autor plugin-a Nikolay Nikolov)

Ovaj jednostavan plugin služi za pravljenje responsive tabela. Na mnogim sajtovima vam je neophodno da imate tabele koje na pregledan način pokazuju neke podatke. “Problem” se javlja jer tabele najčešće imaju puno kolona i kada ih gledate na mobilnom telefonu postaju “nepregledne”, a korisnik mora da skroluje levo desno, maltene u nedogled, da bi video sve podatke.

Za ove situacije vam treba plugin Make Tables Responsive koji je dovoljno naći i instalirati/aktivirati. I vaš posao je završen. Kada sledeći put koristite tekst modul praveći tabelu u WordPress-u, plugin će je automatski učiniti preglednom i za desktop računare, laptopove, tablete i mobilne telefone.

Više o ovom plugin-u možete pročitati ovde.

Primer kako smo koristili plugin na sajtu koji smo dizajnirali pogledajte ovde.

2. MetaSlider (open-source software/softver otvorenog koda)

Reč je o plugin-u “Slider, Gallery, and Carousel by MetaSlider – Responsive WordPress Image Slideshows”. Ovaj plugin doduše ima i svoje plaćene dodatke, ali besplatna verzija može da zadovolji većinu potreba svakog web sajta. A ukoliko poznajete i css, onda su mogućnosti za stilizaciju besplatne verzije još veće.

Ovde možete pročitati više o MetaSlider plugin-u i saznati kako da ga instalirate.

Pri dnu naslovne stranice Vemax Pharma kompanije pogledajte kako izgleda jedan primer korišćenja ovog plugin-a – za prikaz logoa partnera kompanije korišćenjem Carousel (vrteška) opcije (niz sličica se okreće/vrti u krug).

3. Loco translate (open-source software/softver otvorenog koda)

Kada pravite WordPress sajt sve je na engleskom: sam WordPress, tema koju koristite za pravljenje sajt layout-a, plugin-ovi, apsolutno sve. WordPress ima u sebi integrisanu mogućnost prebacivanja na srpski, ali da bi sve drugo preveli na srpski, trebaće vam plugin za prevođenje. Preporučujemo vam Loco translate plugin, softver otvorenog koda.

Ovaj plugin/alatka za prevođenje vam omogućava da direktno u brozeru uređujete WordPress datoteke za prevođenje kao i integraciju sa uslugama automatskog prevođenja.

Ono što ovu alatku čini lakom za korišćenje je mogućnost da kreirate i ažurirate fajlove s prevodima direktno u vašoj temi ili plugin-u.

Više o plugin-u saznajte ovde.

4. Contact Form 7 (open-source software/softver otvorenog koda, autor Takayuki Miyoshi)

Contact Form 7 plugin vam omogućava da upravljate sa više kontakt formi, da prilagođavate kontakt forme i sadržaj mejlova na vrlo jednostavan način. Plugin podržava slanje putem Ajax-a, CAPTCHA, Akismet filtriranje neželjene pošte i tako dalje.

Ovaj plugin ima više od 10 miliona aktivnih instalacija.

Preuzmite plugin ovde.

5. All-in-One WP Migration and Backup (autori: ServMask)

All-in-One VP Migration plugin/dodatak koristi više od 60 miliona web lokacija. Jedan je od najpouzdanijih i najkorišćenijih dodataka za WordPress koji služi za premeštanje sajtova, na veoma jednostavan način.

All-in-One VP Migration dolazi sa funkcijama prilagođenim početnicima koje vam omogućavaju da migrirate/preselite svoj WordPress sajt sa vrlo malo ili bez tehničkog znanja ili iskustva.

Plugin se jednostavno instalira, nakon čega u samo 2 koraka vaš sajt koji ste želeli da“preselite” postaje “live” (“živ” – funkcionalan na novoj adresi, vidljiv svima na internetu) na novoj “lokaciji” i sve to za veoma kratko vreme.

Više o plugin-u saznajte ovde.

6. Max Mega Menu (autori: megamenu.com)

Max Mega Menu plugin automatski pretvara postojeći/difoltni WordPress meni/navigaciju sajta u mega meni. Nakon toga u navigaciju možete dodati bilo koji WordPress widget/vidžet, promeniti izgled menija pomoću uređivača teme (theme builder) i promeniti ponašanje menija koristeći ugrađena podešavanja.

Max Mega Menu plugin je pristupačan, kompletan dodatak za upravljanje menijima i za pretvaranje navigacije u user-friendly meni, kako bi posetioci vašeg sajta na najlakši mogući način došli do traženih informacija.

Besplatna verzija Max Mega Menu plugin-a ima pregršt opcija, i zadovoljiće većinu vaših potreba. Ali ako želite još više, postoji i plaćena verzija.

Više o plugin-u saznajte ovde.

Za kraj

Kada u dashboard-u WordPressa tražite plugin, savetujemo vam da pre svega pogledate koliko plugin ima instalacija (poželjno je bar 500.000, a najbolje je više od 2, 3 miliona) i da li je apdejtovan kako bi lakše odlučili koji plugin da izaberete.

Nakon toga, pre konačne odluke i instalacije alatke, izguglajte izabrani plugin ili ga pronađite na sajtu https://sr.wordpress.org/plugins/ kako bi prikupili još informacija o njemu.

Nikolina Mihaljević

Možda će vas i ovo zanimati

Koja je doza dovoljna

Koja je doza dovoljna

Umesto da detetu zabranite da vreme provodi ispred ekrana pokažite mu sopstvenim primerom kako da pametno koristi pametni telefon. Pomozite mu da pronađe i da se zainteresuje za edukativne sadržaje…

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet