Blog

Besplatni alati za proveru pozicioniranja sajta na Google-u

8. 09. 2023. | SEO

Moderni svet online prisustva zahteva ne samo stvaranje impresivnih veb sajtova, već i osmišljene strategije kako bi vaš sajt bio primećen među milionima drugih. U moru informacija i konkurencije, pojavljivanje među prvim rezultatima na Google pretraživaču postaje ključno. Kako biste znali gde stojite u ovoj trci, neophodno je pratiti pozicije vaših ključnih reči na Google-u.

Praćenje pozicija ključnih reči predstavlja putokaz za vaše SEO napore. Učestalim praćenjem možete identifikovati koje ključne reči donose najviše posetilaca, kako se vaš sajt pozicionira u odnosu na konkurenciju i kako se ti rezultati menjaju tokom vremena. Ovaj proces omogućava da prepoznate uspešne strategije i oblasti koje zahtevaju dodatnu optimizaciju.

SADRŽAJ:

Dublje razumevanje SEO-a i praćenja ključnih reči

Uspeh na internetu sve više zavisi od strategija optimizacije za pretraživače. Međutim, praćenje ključnih reči – izrazito važan aspekt SEO-a – može biti izazovno i kompleksno, da ne spominjemo papreno skupo, ukoliko se time ne bavite profesionalno. Pre nego što pređemo na praćenje rangiranja, hajde da istražimo nekoliko dodatnih aspekata koji će dodati dublje razumevanje ove teme.

Trendovi u pretragama: Uhvatite talas pre nego što postane viralno

Jedna od bitnih stvari u SEO strategiji je praćenje trendova u pretragama. Ovi trendovi često odražavaju aktuelna interesovanja korisnika. Identifikovanje ključnih reči koje su u usponu može vam dati konkurentske prednosti. Razmislite kako ovi trendovi mogu uticati na rangiranje ključnih reči i kako ih možete iskoristiti za svoj sajt.

Sezonske varijacije: Prilagodite se promenama u toku godine

Sezonske promene igraju značajnu ulogu u internet pretrazi. Ključne reči koje su popularne u određenim periodima godine mogu dovesti do skoka u saobraćaju. Pametno iskoristite sezonske varijacije tako što ćete optimizovati svoj sadržaj kako biste privukli ciljanu publiku tokom ključnih trenutaka.

Long-tail ključne reči: Precizno ciljanje za bolje rezultate

Dok mnogi ciljaju popularne ključne reči, koje se često bore sa plaćenim oglasima, ne zaboravite na “long-tail” ključne reči. Ove duže fraze možda ne donose toliko pretrage kao opšte ključne reči, ali privlače posetioce sa konkretnijim namerama. Fokusiranjem na long-tail ključne reči, možete privući relevantnu publiku koja je bliža konverziji.

Uticanje lokacije na rangiranje: Lokalno je globalno

Za lokalne biznise, rangiranje ključnih reči na geografskom nivou je ključno. Ljudi često koriste pretragu za pronalaženje lokalnih proizvoda i usluga. Razmislite o tome kako lokacija utiče na rangiranje i kako možete optimizovati svoj sajt za lokalne pretrage.

Kombinacija sa drugim metrikama: Povezanost rangiranja i konverzija

Rangiranje ključnih reči ne završava se na poziciji. Praćenje kako se rangiranje odražava na stvarne poslovne rezultate je ključno. Povežite podatke o rangiranju sa metrikama kao što su stopa napuštanja, prosečno vreme provedeno na sajtu i konverzije. Ovo pruža holistički uvid u efikasnost vaše SEO strategije. A te podatke možete pronaći na besplatnom alatu: Google Analitici 4.

Kako besplatno proveriti pozicije ključnih reči na Google-u

Praćenje pozicija ključnih reči na Google-u ne mora biti komplikovano ili skupo. Postoji nekoliko besplatnih alata koji vam pružaju uvid u rangiranje vašeg sajta i ključnih reči. Ovi alati nude osnovne informacije koje su vam potrebne kako biste pratili uspeh vaše SEO strategije.

Google Search Console

Google Search Console je izvanredan alat koji vas direktno povezuje sa Google-om. Ovaj alat vam omogućava da pratite kako se vaš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage, koje ključne reči privlače klikove i koliko često se vaš sajt prikazuje korisnicima. Iako ne pruža duboku analizu kao plaćeni alati za praćenje rangiranja ključnih reči, Google Search Console je neprocenjiv za dobijanje uvida u to kako Google vidi vaš sajt i kako se korisnici ponašaju nakon što ga pronađu.

Ahrefs Keyword Rank Checker

Ahrefs je jedan od najcenjenijih alata u SEO zajednici. Iako njihov puni spektar alata zahteva plaćanje, njihov “Keyword Rank Checker” vam omogućava da besplatno pratite pozicije ključnih reči. Samo unesite svoj sajt i ključne reči koje želite pratiti i alat će vam prikazati trenutni rang za svaku ključnu reč.

SmallSEOTools Keyword Position Tracker

SmallSEOTools nudi niz besplatnih alata za SEO analizu, uključujući i “Keyword Rank Checker”. Ovaj alat vam omogućava da unesete ključne reči i do pet veb sajtova za praćenje. Rezultati će vam pokazati gde se vaš sajt rangira za svaku ključnu reč u odnosu na konkurenciju.

Jedina mana je da i dalje ne postoji opcija da se pretražuje samo srpsko tržište, ali ako radite na stranom sajtu, ovaj alat vam odlično može poslužiti. Iskačuće reklame umeju da smetaju, ali zaista, ovaj besplatni alat nema cenu.

SEO PowerSuite

SEO PowerSuite nudi besplatan softver koji kombinuje nekoliko alata za SEO analizu. Njihov “Rank Tracker” alat omogućava vam da pratite pozicije ključnih reči i analizirate promene tokom vremena. Iako je besplatan, softver se mora preuzeti i instalirati na računaru, ali to nije nikakav problem.

Plaćena verzija ovog paketa, ili pak isključivo samo Rank Tracker-a, omogućava da se svaki projekat sačuva te se na taj način dobija detaljan uvid u istoriju pozicioniranja. Besplatna verzija ne dozvoljava čuvanje projekata, pa čak ni kopiranje ključnih reči iz aplikacije.

Fat Rank

Fat Rank je dodatak za brauzere koji vam omogućava da pratite rangiranje vašeg sajta direktno iz pretraživača. Ovaj alat vam omogućava da unesete ključne reči i proverite gde se vaš sajt pojavljuje u rezultatima pretrage za datu ključnu reč. Nudi jednostavan i brz uvid u trenutni položaj.

Ovaj plugin vam omogućava da pregledate 50 prethodno ukucanih ključnih reči, tako da imate makar neki uvid u istoriju rangiranja.

Svi ovi besplatni alati mogu biti od pomoći u praćenju pozicija ključnih reči na Google-u. Međutim, važno je napomenuti da njihove funkcionalnosti i preciznost mogu da variraju. Za dublje analize i kompletniji uvid, plaćeni alati često nude širi spektar opcija.

Kako redovno pratiti i poboljšavati SEO rezultate

Praćenje pozicija ključnih reči je kontinuiran proces koji zahteva pažnju i strateški pristup. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste redovno pratili i poboljšavali svoje SEO rezultate, fokusirajući se isključivo na rangiranje ključnih reči:

1. Redovno ažuriranje praćenih ključnih reči

Kako se trendovi i pretraga menjaju, važno je osvežiti listu ključnih reči koje pratite. Dodajte nove ključne reči koje su relevantne za vaš sadržaj i uklonite one koje više nisu relevantne ili ne donose rezultate.

2. Pratite promene tokom vremena

Svaka promena u rangiranju ključnih reči može pružiti korisne uvide. Pratite kako se vaše ključne reči pomeraju u odnosu na konkurenciju i kako se to menja tokom meseci.

3. Analizirajte konkurenciju

Proučavanje rangiranja ključnih reči vaših konkurenata može vam pomoći da shvatite gde stojite u odnosu na njih. Identifikujte ključne reči koje vaša konkurencija koristi i razmislite o načinima kako da se pozicionirate bolje.

4. Poboljšajte svoj sadržaj

Ako primetite da se ključne reči ne rangiraju kako želite, razmislite o poboljšanju odgovarajućeg sadržaja. Dodajte relevantne informacije, poboljšajte strukturu i učinite svoj sadržaj korisnijim za posetioce.

5. Pratite promene u algoritmima

Algoritmi pretraživača se konstantno menjaju. Pratite vesti iz SEO sveta kako biste bili informisani o promenama koje mogu uticati na rangiranje vaših ključnih reči. Ili prosto pročitajte koja su naša predviđanja bila i ostala za 2023. godinu.

6. Fokusirajte se na relevantne ključne reči

Ne zaboravite da se rangiranje ključnih reči ne svodi samo na poziciju. Važno je da se fokusirate na ključne reči koje donose relevantan saobraćaj i konverzije.

7. Uporedite sa posetom i konverzijama

Povežite rangiranje ključnih reči sa stvarnim saobraćajem i konverzijama. Praćenje kako se rangiranje odražava na ove metrike pomaže vam da bolje razumete efikasnost vaših SEO napora.

Kroz ovaj postupak, ne samo da ćete pratiti kako se vaš sajt pozicionira, već ćete i prilagoditi svoje napore kako biste kontinuirano poboljšavali svoje rezultate. Rangiranje ključnih reči je osnova za uspešnu SEO strategiju, pa nemojte zanemariti ovaj važan aspekt optimizacije.

Rangiranje ključnih reči kao temeljna SEO taktika

Kao što smo već napomenuli, praćenje rangiranja ključnih reči je esencijalno za bilo koju ozbiljnu SEO strategiju, ali i za one manje ozbiljne. Ovaj proces vam pruža uvide u to kako se vaš sajt pozicionira u pretrazi, pomaže vam da prilagodite svoj sadržaj i strategije, i omogućava vam da kontinuirano poboljšavate svoje SEO rezultate. Uvek imajte na umu da uspeh u SEO-u zahteva strpljenje, doslednost i kontinuiran rad na optimizaciji.

A ukoliko besplatni alati ipak nisu dovoljni za uspešno rangiranje vašeg sajta, mi smo uvek tu da detaljnim analizama rešimo stvar!

Edit Garić

Možda će vas i ovo zanimati

džš

LavaNet

Započnimo projekat

LAVA NET

LavaNet